Trükközik a KSH a béradatokkal? Meglepő magyarázat érkezett

Jóval alacsonyabb lehet az átlagbér a hivatalosan közöltnél, ám ez továbbra sem tud kiderülni. A KSH hiányos adóbevallásokra hivatkozik, az adóhivatal hallgat - adta hírül a Népszava.
Domokos László, 2019. április 15. hétfő, 11:32
Fotó: Pixabay

Az KSH korában már többször bejelentette, hogy 2019-től végre érdemben megújítja a keresetstatisztikai adatgyűjtését. Az ígéretek ellenére március végén, a januári béradatok publikálásakor sem derült ki például a medián kereset értéke.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavaly októberben bejelentette, hogy 2019-től kezdve új adatbázisra épülő havi keresetstatisztikát közöl. Már nemcsak a legalább ötfős vállalkozások kerülnek be az adatközlésbe, hanem minden, így a mikrofoglalkoztatónál dolgozó jövedelme is szerepelni az átlagkeresetben. Ez azt jelenti, hogy amíg eddig 2,8 millió alkalmazott bére alapján számoltak, ezentúl 4,5 millió ember adatait veszik figyelembe.

2019-től viszont már nem a bértömegből és a foglalkoztatottak számából számítják ki az átlagkeresetet, hanem közvetlenül a NAV számára beküldött havi egyéni bevallásokból. Ez az adatbázis pedig már tartalmazza az összes legális munkajövedelemmel rendelkezőről az információt. Így olyan alkalmazottak is bekerülnek a "látómezőbe", akikről eddig volt, de nem közölt adatot az állam.

Csakhogy a januári bérszámok publikálásánál a KSH azt is közölte, hogy a részletes, teljes nemzetgazdaságra vonatkozó információk hivatalos statisztikai adatként történő publikálása csak későbbi időpontban válik lehetővé. A KSH hosszas magyarázta szerint néhány, újabb bontású számot már publikáltak ugyan, de megvizsgálták a kereseti adatokat és megállapították, hogy "az új adatforrás teljes mértékű bevezetése előtt további munkálatokra van szükség", emiatt csak valamikor a jövőben derülnek aki az ominózus adatok.

A Népszava a többszöri megkeresés ellenére sem kapott választ arra, hogy mikor teszik közzé ezeket a korábban megígért adatokat - írta hétfőn a napilap. A KSH mindezt a bevallások hiányosságaival magyarázta. Tovább dolgoznak "a statisztikai felhasználhatóság szempontjából hiányos vagy javított bevallások kezelésének jobb minőségű megvalósításán". Az öt főnél kisebb létszámú szervezeteknél ugyanis az átlagost számottevően meghaladó adathiány, illetve utólagos revízió a statisztikai adatközlést egyelőre nem teszi lehetővé - írta a KSH.

Katona Tamás statisztikus szerint azonban ez a magyarázat meglehetősen furcsa, hiszen a hivatal már három éve készíti elő az új adatbázisra történő áttérést, az alkalmazotti létszámadatokat már tavaly óta ez alapján is közli. A vállalkozásoknak pedig már 2006 áprilisa óta elektronikus úton kell havonta eleget tenniük járulékbevallási kötelezettségüknek. Ezek minősége - az esetleges hibák vagy hiányosságok száma - pedig nem függ az adott cég dolgozói létszámától.

Szintén érthetetlennek találja a KSH magyarázatát Kiss Ambrus, a Policy Agenda vezetőjea, ki azerint legföljebb a munkaidőre vagy a munkaköri besorolásra vonatkozó adatok hiányozhatnak a bevallásokból. Ha viszont valóban a kereseti adatok nem egyértelműek a bevallásokban, akkor mi alapján számolja ki a NAV a kivetett adókat?

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.04.16 23:44

@Borisz1106: "akik hazajöttek minek jöttek vissza?"

Gondolom azért, mert odakint nem állták meg a helyüket, nyelvtudás, szaktudás stb. híján. De nem ez a többség, legalább 600 ezren mentek ki, többségében jól képzett fiatalok - szerintem jóval többen, de erről persze mélyen hallgat az igazmondó kormány meg szócsöve,a szintén igazmondó KSH -, de ami tudható, hogy a Póstától a MÁV-on keresztül a multikig mindenki munkaerőhiányra panaszkodik, a nyuggereket, a leszázalékoltakat, nomeg az ukránokat próbálják munkára fogni (orbán rejtett tartalékáról nem is beszélve), nem sok látható eredménnyel, ebben ugye egyetértünk, Móricka... tehát, valószínű hogy az említett 600 ezernél jóval többen menekültek el, a helyükre pedig nem jött senki, se Ukrajnából, se Bangladesből, ebbe a hasító gazdaságba, valahogy nem dörömbölnek a gyárkapukon sem hazai, sem külföldi tömegek, Móricka...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2019.04.16 23:17

@Panzerkraftwagen_Drei: Akkor akik hazajöttek minek jöttek vissza? He?

Hányadik fröccsnél jársz? Ezt írtam:
"Basszus régen nem az átlagbért: 360.000 bruttót keres nálam egy villanyszerelő"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.04.16 22:30

@Borisz1106: "nem látom kik azok elmennek"

Pont azért mentek el hogy ne egy magadfajta orbánseggnyaló patkány mutyielvtársnál kelljen dolgozniuk éhbérért, miközben a munkájukért (adó)milliókat osztanak szét meg vissza ezek a patkányok, Móricka.

"Nem 360.000/bruttó! Magasabb."

Akkor miért írtad lentebb te magad, hogy ennyit keresnek nálad? Kezdesz belegabalyodni a hazugságaidba, Móricka...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2019.04.16 21:20

@Panzerkraftwagen_Drei: Hát alkeszkám megint tévedsz! Amint korábban írtam tavaly Walesből tért vissza egyik ismerősöm, most pedig Svájcból, egy másik meg Angolából. Valahogy nem látom kik azok akik elmennek. Még 2 srác van kinn akit ismerek az egyik Svájcban a másik Máltán. Mindkettő hitelkárosult szóval esélyes, hogy egy darabig nem térnek haza (bár ki tudja).
Az embereim fizetése nem az átlagbér! Nem 360.000 Ft/bruttó! Magasabb. Van fenn hirdetésünk, magad is megtekintheted milyen fizetéssel keresnek munkavállalókat az építőiparban.
Mutyikalandparkot még nem építettem de fit-out munkákban 2-szer jelöltek az év irodájára az elmúlt 4 évben. Elektromos autótöltővel is találkozhatsz Budapesten aminek telepítését mi végeztük (egyre többel). Regélhetnék még itt, de minek.... Neked? Á... hagyjuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.04.16 18:41

@Borisz1106: "360.000 bruttót keres nálam"

Akkor a jó felét meg is kapja, a többiből tarthatja el a gazdád mutyimaffiáját. Hó végére talán kijön nullára, ha nyuggerként takarékoskodik. És még ez sem elég a telhetetlen szemétjének, ugye Móricka?

"elmentek a munkavállalók (valamikor régen)"

Nem, nem "valamikor régen", hanem folyamatosan mennek el, Móricka.

"Építőiparban dolgozok"

Látod, ezt az egyet elhiszem. A mutyikalandparkokhoz, -stadionokhoz stb. nem kell sok szakértelem, csak a többi tolvaj mutyielvtárssal kell jóban lenni, meg persze figyelni a mutyimilliók visszaosztására, Móricka.

"A bérek az egekben"

A boxos gazdádé meg a strómanjáé biztosan, Móricka. ŐK nem is menekülnek ebből az ócska mutyiországból, a valódi munkavállalókkal ellentétben.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html