Látványosan pörög a turizmus

Idén szeptemberben 8,3 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma - adta hírül a KSH.
Napi.hu, 2016. november 10. csütörtök, 09:00
Fotó: Napi.hu

Idén szeptemberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,7, a belföldi vendégek által eltöltötteké 15 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. A kereskedelmi szálláshelyek - folyó áron számolt - bruttó árbevétele 8,4 százalékkal nőtt.

Csaknem minden nőtt szeptemberben

Az idei kilencedik hónapban az előző évihez képest a külföldi vendégek száma 7, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 3,7 százalékkal (1 millió 349 ezerre) bővült. A külföldivendég-éjszakák száma a kilenc turisztikai régióból nyolcban nőtt, a kis súlyú Tisza-tavi régióban csökkent.

A legjelentősebb küldő országok felében - Csehország, Ausztria és Lengyelország esetében - jelentősen, 12-15 százalék közötti mértékben nőtt a vendégforgalom. A német vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma stagnált, az Egyesült Királyságból, illetve az Egyesült Államokból érkező vendégek 1,1, valamint 0,8 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a hazai kereskedelmi szálláshelyeken.

A belföldi vendégek száma és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma egyaránt 15 százalékkal (1 millió 54 ezerre) bővült. A belföldivendég-éjszakák alapján mért forgalom mind a kilenc turisztikai régióban emelkedett, a Balaton régióban kiemelkedően, 30 százalékkal. A szállodák szobakihasználtsága 2,7 százalékponttal, 63,1 százalékra nőtt.

A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 8,4 százalékkal (38,6 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 8,2 százalékkal (23,1 milliárd forintra), az egyéb bevétel 11 százalékkal (7,6 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 6,6 százalékkal (7,9 milliárd forintra) emelkedett.

Széchenyi pihenő (Szép) kártyával a kártyatulajdonosok 16 százalékkal többet költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. (A működő kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 2123 egység fogadott el pihenőkártyát, 1,1 milliárd forint értékben.)

Jól megy egész évben

Így 2016. január-szeptemberben az előző év azonos időszakához képest a szálláshelyek 5,8 százalékkal több, összesen 22 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 4 százalékkal (10,9 millió), a belföldiek 7,6 százalékkal több (11,2 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 1,7 százalékponttal, 56,9 százalékra emelkedett.

A kereskedelmi szálláshelyek - folyó áron összesen 7,1 százalékkal magasabb - 303,7 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

A Szép-kártya felhasználási értéke a kereskedelmi szálláshelyeken 4,6 százalékkal nőtt, a vendégek összesen 15 milliárd forintot költöttek ezzel a fizetési lehetőséggel.

HOZZÁSZÓLÁSOK