Ma is lerobbant egy felújított orosz metró

Reggel fél nyolckor ismét kiszállították az utasokat az Újpest felé tartó felújított orosz szerelvényből a Pöttyös utcai állomáson, majd a vonatot a telephelyre vitték. Az ok: nem működött az ajtóvisszajelző lámpa - írta az Index.
Domokos László, 2017. július 26. szerda, 09:04
Fotó: Napi.hu

Az ajtók működtek, de a visszajelző lámpa nem jelzett a vezetőnek - mondta Bolla Tibort, a BKV Zrt vezérigazgatója a portálnak.

Emiatt biztonsági okokból beszállították a vonatot a telephelyre, ahol orosz mérnökök vizsgálják: letöltik a szoftvert, megnézik, mi a baj, lehet, hogy csak egy led égett ki. A hat szerelvényből öt közlekedik. (Azóta kiderült, mi történt a metrószerelvénnyel.)

Július 19-től fokozatosan visszaálltak a forgalomba az orosz Metrovagonmas által felújított metrószerelvények a 3-as vonalon. Az akkori bejelentés szerint a gyártó teljesítette a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, mint elsőfokú vasúti közlekedési hatóság által előírt műszaki vizsgálatokat, a hatóság pedig a szerelvényeket utasforgalomra alkalmasnak minősítette.
Bocsánatot kértek az oroszok a budapestiektől.

A felújított orosz metrókocsikat június 23-án vonta ki a közlekedési hatóság a forgalomból, miután a meghibásodások miatt típusengedély-felülvizsgálati eljárást indított. Ezt megelőzően több probléma is adódott a felújított szerelvényekkel, többször a forgalomból is ki kellett őket vonni rövidebb időre, a BKV ezért 800 millió forintos kötbérigényt jelentett be a Metrovagonmasnál. A BKV emellett bejelentette, hogy addig nem küld ki felújításra régi metrószerelvényt, amíg a műszaki állapotok nem javulnak radikálisan, mivel a meghibásodások mértéke már a menetrendszerű utasforgalom lebonyolítását is veszélyeztette.

Az első felújított metrószerelvény március 20-án állt forgalomba Budapesten, de már az első napokban probléma adódott vele. A szerződés szerint 222 metrókocsi felújítása csaknem 220 millió euróba kerül.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

fazakasl, 2017.07.26 09:30

Az az érdekes dolog, hogy ezen "új metrók" szellőztetése a mennyezetbe félig-meddig elrejtett ventilátorokkal történik. Ám ezek a kisméretű plafonventilátorok csupán jó nagy zajt csinálnak, ám túlzottan nagy légmozgatást NEM! Az általuk keltett monoton zaj viszont hosszú távon elég idegesítő!
És - Miért nem szereltek rájuk légkondit?
A légkondi kompresszorát rá lehetett volna elektromosan kötni magára a fékezésre, így annak mozgási energiájából nyerné szükségletének egy részét. Ezzel némiképpen még takarékosabb is lenne, hiszen nem a féktuskókat koptatná el a lassítások során ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html