Megállt a javulás

Februárban, három hónapos emelkedés után megállt a GKI konjunktúraindexének javulása, az üzleti várakozások nem változtak, a fogyasztóiak kismértékben romlottak. Az index mintegy három éve viszonylag szűk sávban ingadozik, ennek januárhoz hasonlóan most is a felső részén található - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.
Szabó Zsuzsanna, 2017. február 27. hétfő, 07:33
Fotó: Napi.hu

Az Európai Unió támogatásával készített felmérés szerint a konjunktúraindex a januári 0,2 pontról 0,1 pontra romlott, az üzleti bizalmi index 4,4 pontról 4,5 pontra emelkedett, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 11,7 pontról mínusz 12,4 pontra romlott februárban.

Érezhető romlás az iparban

Az üzleti bizalmi indexen belül februárban az ipari érezhetően romlott, a többi ágazaté kisebb-nagyobb mértékben emelkedett. Az iparban rosszabb lett az elmúlt és a következő időszaki termelés valamint a rendelésállomány - beleértve ebbe az exportrendeléseket is - megítélése. A válaszolók a szokásosnál kissé magasabbnak érezték a készletállományt is.

Az építőipari kilátások februárban már a 4. egymást követő hónapban javultak, és 28 havi csúcsukra emelkedtek. Bár a magasépítő cégek továbbra is sokkal optimistábbak, a javulás idén eddig a mélyépítők cégek körében volt ugrásszerű. Az előző háromhavi termelés megítélése valamelyest, a rendelésállomány értékelése számottevően javult januárhoz képest.

A kereskedelmi bizalmi index februárban harmadik hónapja emelkedett, de ezzel is bennmaradt az elmúlt 3 évet jellemző viszonylag keskeny sávban. Az eladási pozíció és a készletek megítélése javult, a rendeléseké viszont kissé romlott.

A szolgáltatói bizalmi index februárban visszaemelkedett a tavaly nyári szintre. Az általános üzletmenetről és az előző időszaki forgalomról alkotott vélemény kedvezőbb lett, de a forgalmi kilátások kissé romlottak.

Visszaesett a foglalkoztatási szándék

A foglalkoztatási szándék az iparban háromhavi javulás után visszaesett az októberi szintre, romlott a kereskedelmi és a szolgáltató cégek körében is, miközben az építőiparban erősödés volt tapasztalható. Ugyanakkor kissé tovább mérséklődött a lakosság munkanélküliségtől való amúgy is alacsony szintű félelme.

Az áremelési szándék az építőiparban a decemberi és januári nagy ugrás után februárban kissé visszafogottabb lett, a többi ágazatban viszont nem változott. A cégek nagyobbik fele - az iparban csaknem háromnegyede - változatlan árakra számít. Erősödött viszont a fogyasztók inflációs várakozása.

Borúsabb várakozások

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése minden ágazatban és a fogyasztók körében is érezhetően romlott, legkevésbé az építőiparban és a lakosság körében.

A GKI fogyasztói bizalmi index februárban 3 hónapos emelkedés után kis mértékben csökkent. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét a januárinál valamivel rosszabbnak, várható megtakarítási képességeit viszont kissé jobbnak ítélte. Az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét a korábbihoz hasonlónak minősítették.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Nyugatos_szolasszabadsag, 2017.02.27 15:34

Gyorsan, mielőtt megtörténik a 3-4%-os GDP növekedés idén, még elkészítették ezt a felmérést.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html