Mi a magyar csoda titka? Kiderült!

A magyar GDP 2018 első negyedévében 4,4 százalékkal nőtt - adta hírül a gyorsbecsléssel egyező második becslét a KSH. A növekedéshez elsősorban a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá. A szezonálisan és naptárhatással kiigazítva az év/év dinamika 4,7 százalék, míg a negyedév/negyedév adat 1,2 százalék lett.
Domokos László, 2018. június 5. kedd, 09:00
Fotó: Stocksnap

A KSH mai bejelentése szerint 2018 első negyedévében az előző évihez képest a GDP volumene 4,4 százalékkal nőtt. Az első becslésben közölt adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.

A termelési oldalon az ipar hozzáadott értéke 2,0, ezen belül a feldolgozóiparé 2,5 százalékkal növekedett év/év alapon. A feldolgozóiparon belül a gép és gépi berendezés gyártása ágazat kivételével a jelentősebb súlyú ágazatok mindegyike bővült.  Az építőipar teljesítménye 23 százalékkal emelkedett. A nemzetgazdasági ágon belül az ágazatok mindegyikét jelentős növekedés jellemezte. A mezőgazdaság hozzáadott értéke viszont 0,6 százalékkal csökkent.

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 4,9 százalékkal nőtt. Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág hozzáadott értéke 12, a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátásé 8,2, a szállítás, raktározásé 5,2 százalékkal emelkedett. A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység együttes hozzáadott értéke 6,8 százalékkal bővült, ezen belül az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység növekedése volt jelentős. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 0,6 százalékkal nőtt, amit a biztosítás és az egyéb pénzügyi tevékenység javuló teljesítménye magyaráz. Eközben vizsont a közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes hozzáadott értéke 0,3 százalékkal csökkent.

A GDP első negyedévi növekedéséhez a szolgáltatások 2,6, az ipar 0,5, az építőipar 0,5 százalékponttal járult hozzá. A szolgáltatásokon belül a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, valamint a szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység, illetve az információ, kommunikáció együttes hozzájárulása (0,7, 0,6 illetve 0,5 százalékpont) volt a legjelentősebb. A közigazgatás, oktatás, egészségügy viszont 0,1 százalékponttal mérsékelte a GDP növekedési ütemét - közölte a KSH.

Forrás: KSH
Napi.hu

Felhasználási oldalon háztartások tényleges fogyasztása 5,1 százalékkal nőtt az előző évihez képest. A tényleges fogyasztás összetevői között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 5,9 százalékkal bővült, ezen belül minden kiadási csoportban volumennövekedést mértek. A kiadási csoportok közül a lakberendezés, lakásfelszerelés, az élelmiszerek, a közlekedés, a hírközlés, valamint a szabadidő, kultúra esetében a volumen az átlagot meghaladóan emelkedett. A háztartások Magyarország területén realizálódó (hazai) fogyasztási kiadása 6 százalékkal nőtt.

A kormányzattól kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 0,7, a közösségi fogyasztásé 4,6 százalékkal bővült. A háztartásokat segítő nonprofit intézményektől kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 8,3 százalékkal nagyobb lett. Így a a végső fogyasztás 5 százalékkal emelkedett.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás továbbra is jelentősen növekedett, az első negyedévben 17 százalékkal haladta meg az előző évit. Mind az építési beruházások volumene, mind a gép- és berendezésberuházásoké nagyot nőtt. A nagyobb súlyú ágak többségében a beruházási volumen növekedése, a feldolgozóiparnál enyhe csökkenés volt megfigyelhető. A költségvetési szervek beruházásai kiemelkedően emelkedtek, míg a vállalkozások beruházási tevékenysége mérséklődött.

A bruttó felhalmozás az egy évvel korábbihoz képest 4,5 százalékkal nőtt. A belföldi felhasználás a első negyedévben összességében 4,8 százalékkal emelkedett.

A GDP 2018. I. negyedévi bővüléséhez a végső fogyasztás 3,6, a bruttó felhalmozás 0,7 százalékponttal járult hozzá. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében nem változtatott a GDP növekedési ütemén - számolta kis a KSH.

Az idei negyedévben az előző negyedévhez képest:

  • A szezonálisan és naptárhatással kiigazított, kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye 1,2 százalékkal nőtt.
  • A termelési oldalon a mezőgazdaság bruttó hozzáadott értéke 2,2, a szolgáltatásoké 1,5, az építőiparé 0,7, az iparé 0,6 százalékkal bővült.
  • A felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a háztartások fogyasztási kiadása 1,3 százalékkal emelkedett. A közösségi fogyasztás 0,9, a kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások 0,5 százalékkal lettek alacsonyabbak. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 5,9 százalékkal nőtt. A külkereskedelemben az export 1,3, az import 2,7 százalékkal bővült.

A fotó forrása: StockSnap.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Drankery, 2018.06.06 05:31

@Luftschutzbunker_Zwei: ja csak az égegyadta világon semmi nrm utal arra, hogy ez így lenne. 8 év alatt nem költöttek stadionra az első negyedéves növekedéshez mérhető összeget, szóval most nagyon nagy öngólt lőttél, inkább menj ki tüntizni
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.06.05 23:14

@Luftschutzbunker_Zwei: "a GDP-t üres stadionok és mutyikalandparkok építgetésével is lehet növelni, ahogy arra már 100 évvel ezelőtt rájött egy Keynes nevű fazon."

Csak azt nem tette hozzá, valamiért, hogy az ilyen országok persze adósrabszolgaságba kerülnek, évtizedekre vagy évszázadokra, visítson bármit is nagypofájú vezérük, habzó szájjal, alapítsanak "Alapítványt az államadósság ellen" meg hasonlókat féleszű nyuggerei, a rászedett, visító, hülye birkák...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.06.05 13:20

@Drankery: a GDP-t üres stadionok és mutyikalandparkok építgetésével is lehet növelni, ahogy arra már 100 évvel ezelőtt rájött egy Keynes nevű fazon.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drankery, 2018.06.05 13:01

Ha csak az EU-s források miatt növünk és azokat a Zorbánék mind ellopják, akkor valaki légyszi magyarázza el, hogy mi van, mert nem értem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html