Végveszélyben a bevásárlóutcák Budapesten

Nem tudták kihasználni a gazdasági mentőcsomagokat a bevásárlóutcák kereskedői, derült ki a Bevásárlóutca menedzsment (BUM) aktuális felméréséből. A kormány támogatásai közül egyedül a bérletidíjak elengedésével tudtak élni. Van, aki a munkavállalói 15 százalékát tudta csak megtartani. A budapesti iparkamarai szervezet bécsi mintákat javasol a kormánynak, hogy hathatós segítséget kapjanak.
Szabó Dániel, 2020. április 29. szerda, 10:45
Fotó: Pixabay

Míg Bécsben túlélnek, Budapesten továbbra is csődközeli helyzetben vannak a bevásárlóutcák, a legtöbb vállalkozás nem tudja igénybe venni az ígért támogatásokat. A BUM az osztrák mintát vizsgálva próbál segíteni a kereskedőknek, szerintük az újranyitás helyett továbbra is a túléléshez kell a legtöbb erőforrást biztosítani.

A probléma alapja ugyanis az, hogy a legtöbb kereskedő, mint pozitív tapasztalat kizárólag a bérletidíjak elengedéséről vagy halasztásáról számolt be. A járulékok elengedése átmenetileg néhány vállalkozónak nyújtott segítséget, de a teljes bevételkiesések miatt így sem tudták megtartani az alkalmazottaikat. Van olyan vendéglátóegység, amely a 95 munkavállalóból 15-öt tudott megtartani, a dolgozók nagy része a fizetetlen szabadságok helyett a munkanélküli segélyt választotta.

"Azt tapasztaljuk, hogy a legtöbben a túléléssel és nem az újranyitással foglalkoznak. A kereskedők sorsa főleg azon múlik, hogy ki milyen vendégkörre épített a járvány előtti időszakban. Akik zömében turistákból éltek, azok pozitív becsléseik szerint is a tavalyi éves bevételük 30 százalékára számítanak 2020-ban. Sokan úgy vélik, hogy a korlátozások feloldása után sem lesz értelme kinyitni, mivel a turistákból és a helyiekből sem tudnak majd elegendő bevételt termelni a működéshez" - mondta el Antal Attila, a BUM igazgatója.

A budapesti tematikus és bevásárlóutcák közé tartozik a Bartók Béla út, a Falk Miksa utca, Fashion Street (Deák Ferenc utca), a Király utca (Designutca Klaszter), a KultUnio (a VI. és VII. kerület), a Liszt Ferenc tér, a Mikszáth tér és Krúdy Gyula utca, valamint a Pozsonyi út és környéke, a Ráday utca, a Haris köz, továbbá a hét fővárosi vásárcsarnok. A különböző helyeket eltérően érinti a probléma, de az elmondható, hogy mindegyik rossz helyzetben van, már pedig a budapesti turizmus szempontjából ezek kiemelt fontosságú területek.

Mivel a bevásárló- és tematikus utcák mintája Bécsből származik, az utcák megmentéséhez is az osztrák intézkedéseket veszi alapul a vállalkozások érdekképviselete, akik a támogatáshoz és az újranyitáshoz is felhasználják a kinti gyakorlatot. "Összességében Bécsben is óriási a munkanélküliség, dacára annak, hogy ott többféle támogatáshoz juthatnak a kereskedők. A bezárt egységek nem tudnak bevételt termelni, így hiába minimalizálják a keletkező költségeket, azt sem tudják fizetni a vállalkozások. Ugyanezt erősítették meg a budapesti tematikus utcák kereskedői is. Van azonban pozitív példa: a Bartók Béla Boulevard-t összefogó Kult11 egyesület a járványhelyzetet a vállalkozások és az utca online bemutatására használja. Ahol korábban kialakult már a kereskedők közötti együttműködés, értelemszerűen több lehetőségük lesz a vállalkozásoknak a járvány végén " - tette hozzá Antal Attila, aki elmondta, hogy közzétették táblázatos formában, hogy Bécsben milyen intézkedéseket vezettek be, amelyeket itthon is hasznosnak tartanak. Ez az alábbi linken érhető el.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zsaba, 2020.04.29 19:32

Semmi gond... akkor majd agyhiányos arrogán cilike megy sarkikatikával és zsiborcgecivel meg a többi parazita patkány a szajréből béjcsbö butikóni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2020.04.29 14:09

@jakob big nose:
Te is tele vagy bolhával csak neked nincsen pénzed!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jakob big nose, 2020.04.29 12:59

Nem érdekel a problémájuk, 10 évig éltek mint Marci hevesen, tartalékolni kellett volna.

Engem csak az érdekel, hogy pénztáros löllő és elios pityu tele legyen dellaval, mint a Bodri kurya bolhával.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html