Ettől féltek a budapestiek a Lánchíd mellett

Már túl van a tesztidőszakon a Hotel Clark, az eddigi tapasztalatokról Scheer Sándor, a hotel tulajdonosa és a kivitelező Market Építő Zrt. vezérigazgatója, résztulajdonosa beszélt a Napi.hu-nak.
Szász Péter, 2018. július 16. hétfő, 13:35
Fotó: Napi.hu

Több mint három hónapja nyílt meg a Hotel Clark a Lánchíd budai hídfőjénél, egy 1949 óta üresen álló telken.

Nehéz építkezésen vagyunk túl, főleg az alapozás és a mélygarázs kiásása okozott problémát, kicsi telekről van szó, a környék forgalmát sem lehetett korlátozni, így közterület-foglalással sem lehetett sokat javítani a helyzeten - mondta Scheer Sándor, a hotel tulajdonosa  a Napi.hu-nak (Az üzletember a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2018 szerint 21,2 milliárd forintos becsült vagyonnal a 49. legtehetősebb magyar.)

Ennek megfelelően egy külső területen gyűjtötték az alapanyagokat és csak akkor vitték az építkezés helyszínére ha éppen dolgozni tudtak vele. A helyszűke miatt előfordult az is, hogy egy teherautó fél órát körözött a körforgalomban míg meg tudott állni.

Az építési nehézségeken túl a zaj okozhatna még problémát, ám ez nem gond Scheer szerint. Bár a tér nagyon forgalmas, a mai zajszigetelési technikának köszönhetően már nem nagy kihívás csendet "teremteni" belül. Ráadásul az autók nem tudnak felgyorsulni, sokkal kisebb a zaj, mint például a Váci úton - mondta a vezérigazgató.

Helyi történelem
A Lánchíd budai hídfőjénél 1860. augusztus 27-én tették le a Budai Takarékpénztár számára emelt épület alapkövét, amelyet Ybl Miklós tervezett. A pénzügyi intézmény tudatosan választotta ezt a helyszínt, mint a fejlődő város egyik legfelkapottabb területét. Azt ugyanakkor már 1865-ben is látták, hogy a tér igen szűkös lett. Részben ezért sem volt fontos, hogy a második világháború után a házat újraépítsék. Az 1949-es bontás után megmaradt az északi szárny földszinti árkádja, részlegesen, amit jórészt további, szintén fennmaradt építészeti tagozatokkal egészítettek ki. Így egy soha nem létezett, emeletén pergolás, árkádos, egyik oldalán tűzfallal határolt "épületmaradvány" született, az így tágasabbra nyílt telken és az épületmaradványban még évtizedeken át működött a Lánchíd presszó, amelyet a rendszerváltás után bontottak le.

Az építkezés - a telekáron túl - mintegy 3,5 milliárd forintba került. Ezen belül a tervpályázat, a szomszédos társasházakkal kötött megállapodások - számos felújítást végeztek ugyanis a szomszédos házakon -, valamint a településrendezési szerződésben foglaltak megvalósítása 2,1-2,4 milliárd forintot vitt el. A beruházó 15 éves megtérüléssel számol.

Egyszerűsödő értékesítés

Az első hónapokban a 86 szobás szálloda 90 százalék feletti kihasználtsággal működött. A hotelt nem minősíttették a Hotelstars minősítő rendszerében, a szolgáltatások egy része pedig még nem érhető el: lesz elektromosautó- és kerékpár-bérlés is.

Scheer Sándor szerint

a szállodaszakma mára végtelenül leegyszerűsödött, lényegében informatikusokra van csak szükség, hiszen az értékesítés nagy része online történek. Ma a Booking.com és TripAdvisor képes megtölteni egy szállodát.

Nehéz pályáztatás

A szálloda aránylag gyorsan elkészült, a tervpályázatról azonban nem lehet elmondani, hogy zökkenőmentesen zajlott volna. Összesen 59 terv érkezett be, amelyeket három csoportra lehetett osztani.

  • A külföldi tervezők zömmel valamilyen extrém épületet álmodtak a térre.
  • Voltak a környékbe illeszkedő, már-már archaizáló tervek.
  • A legnagyobb része a tervezőknek a középutat választotta.

A zsűri először egy teljesen zárt, arany épületet hozott ki győztesnek, ám végül, mivel az nem illett bele a környezetbe, változtattak rajta. Scheer elmondása szerint az egyik legtöbb kritika a homlokzat színét érte. "A döntést folyamatos hatósági egyeztetés kísérte, olyan megoldást kellett találni, hogy az ne legyen túl extravagáns, de ne is egy tucatszürke ház. A világos színt az alagútból kiszálló por miatt is elvetették" - mesélte a tulajdonos.

A külső mellett a belsőre is hangsúlyt fektettek, több neves magyar művészt is bevontak a tervezésbe: belsőépítésznek például Bara Ákos építész-designert kérték fel. A hotel belső udvarán dróthálós boltívekkel helyreállították Ybl Miklós oszlopsorának egy részét, amely korábban a bontás során részben megsemmisült. Ezen kívül az egyik Ybl-oszlopfőből egy üvegasztal készült a szállodai lobbyban. A recepción található oroszlánfej Szőke Miklós Gábor szobrász munkája, a szélfogó csillárját Ungár Fanni formatervező álmodta meg.

A képek forrása: Hotel Clark.

HOZZÁSZÓLÁSOK