Ezrével zárnak be a kisboltok - a kormány nem segít

Az idei első félévében két és félezer bolttal lett kevesebb a friss adatok szerint. Így öt év alatt összesen húszezerrel csökkent a boltok száma, azaz minden hetedik bolt bezárt. Csökkent a boltos települések száma is: több a falu, ahol helyben már nincs bolt - értékel a blokkk.com.
K. Kiss Gergely, 2017. november 27. hétfő, 09:34
Fotó: Napi.hu

Az idei első félévben folytatódott az elmúlt évek mélyrepülése a boltos kiskereskedelmi hálózatban. A KSH adatai szerint évről-évre folyamatosan mennek végleg tönkre a kisboltok és az elmúlt öt esztendőben mindig csökkent a kiskereskedelmi értékesítőhelyek száma - olvasható a kereskedelmi szakblogon.

Hiába nő 2013-tól folyamatosan a forgalom, a boltok száma pontosan ellenkezőleg változik, nem nőtt, hanem csökkent. Véletlen egybeesés, de miközben a forgalom 20 százalékkal bővült az elmúlt öt évben, a boltok száma ugyanilyen arányban csökkent.

Idén az első félévben az élelmiszerboltok száma félezerrel, a különféle iparcikk üzletek száma pedig kétezerrel csökkent. De ezek az adatok csak a tönkrement, bezárt és a kinyitott új boltok számainak különbsége: a blokkk.com már rávilágított arra, hogy évente tízezrével mennek tönkre és nyitnak új boltok, a KSH adatai csak a különbséget jelentik. De végül több üzlet zár be végleg, mint amennyi új nyit.

Jelenleg 2 936 településen van bolt, de ezen települések száma is csökkent fél év alatt kilenc faluval, ahol úgy zárt be a bolt, hogy helyben már nem lehet vásárolni. 2013 első félévéhez képest viszont 53-mal több olyan település van, ahol van kisbolt.

A végleg tönkrement boltok 85 százaléka olyan kisvállalkozás, amelynek egy, vagy legfeljebb öt üzlete van. És a mérleg másik oldalát is nézve valamelyest nőtt a 20 üzletnél nagyobb láncok száma.

Csőstül jön a baj, de célzott segítség nem érkezik

A kisboltok tönkremenetele több oknak köszönhető. Hosszabb távú folyamat a térvesztés, így a döntő az erős piaci verseny, ahol a nagyobb alapterületű áruházak - nem csak a nemzetköziek, hanem a hazaiak is - adottságaik miatt eleve fölényben vannak a széles választékkal és a kedvezőbb árakkal, ráadásul folyamatosan terjeszkednek, az online csatornán is.

Sokat emlegetett kérdés volt 2017-ben és lesz 2018-ban, hogy a kisboltok nehezen, vagy egyáltalán nem bírják a megemelt minimálbér terheit. Feltehetően ez is döntő oknak számított a 2017 évben megfigyelt térvesztésben.

A kistelepüléseken a legnagyobb a baj, mivel ott nagyobbrészt élelmiszerboltok vannak, ahol a pult mögé már szakképzett eladó kell. Ez drága egy kisboltosnak, a 160 ezer forint feletti kötelező minimálbérrel. 2018-ban ez több lesz.

A plázastop fékezte valamelyest az élelmiszeres multiláncok terjeszkedését (hiszen miattuk vetette be a kormány ezt a fegyvert, bármit is állít a szabályozás összehangolásáért felelős miniszteri biztos), de megállítani nem tudta. A két év veszteség utáni bezárás elrendelése sem rengette meg az élelmiszeres nagyáruházakat, így összességében nem sok minden védi ma a kisboltokat. Egyébként inkább több kivételt és célzott támogatást kellene adni nekik, a nagyok adminisztratív korlátozása csak kevés teret enged.

Mindehhez hozzátartozik az is, hogy a magyar kiskereskedelmi bolthálózat Európában az egyik legelaprózottabb. Ez azt jelenti, hogy egy magyar bolt az átlagosnál kevesebb vásárlót szolgál ki, tehát ebben a viszonylatban a hatékonysága, versenyképessége gyengébb.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2017.11.27 14:24

@tarosPifta:
Nagyon jó ez a Posta dolog.
Erőlködnek vele és egyre szarabb. Vannak már postai szolgáltatók, hiába tartják fenn elvtársaiknak és seggnyalóiknak igényei mentén .
a versenytársak az ajtódhoz hozzák a csomagot előre bejelentik mikor várhatók. A Posta? Már régen le kellet volna számolni ezzel a fenntarthatatlan óriáscéggel.
nem is tudom miért nem liberalizálták eddig a postai szoláltatásokat.
A boltok esetében az állami monopóliumok összeomlottak, Centrum áruházak, meg a többi. Ami helyettük lett először voltak a garázsboltok százezerei, aztán jöttek a láncok. Senki nem hiheti, hogy egy garázsbolt ezekkel versenyképes. Becsuknak és akkor mi van?
A kapitalizmus majd megoldja!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.11.27 13:36

@tarosPifta:
Te még hülyébb vagy mint gondoltam:
A Magyar Posta nem kisbolt, és a kisboltokról van szó.
A társasági adó nem bevétel alapú, a társasági adó alapja a költségekkel csökkenthető. Tudom hogy nem hazudsz, csak szimplán ennyire fogalmatlan vagy.
Egy cégnek hacsak nem folytat speciális tevékenységet nincs rengeteg adója, ezen felül van még iparűzési adó ami max 2% (de ez jobbára bevétel alapú) és az önkormányzatok szabályozzák, és még vannak a munkavállalókhoz tartozó járulékok, ami a fizetésekhez kapcsolódik.
Fogalmad sincs a "jelentésekről" sem, mert a magas elvonási arány nem a cégek adózására vonatkozik, hanem a munkavállalók adóztatására.

Ostoba, hazudozó, gyűlölködő kis p.cs vagy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Marzipan, 2017.11.27 13:13

Minimálbéremelés, drága pénztárgépek, vasárnapi zárvatartás.
Ennyi kellett csak!
Micsoda vállalkozóbaráti intézkedések!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tarosPifta, 2017.11.27 13:02

@terabit:
Látszik hogy ebben is fogalmad sincs mi az a versenyképesség, mert a Postát még mindig monopolban tartjátok, és a közbeszerzések sem annak megfelelően működnek. Többek között.
Látszik, hogy fogalmad sincs a magyar adózásról, vagy csak ferdíted a valóságot.
Rengetegféle adót fizetünk, nemcsak a 9%-ost. De a 9% is bevétel alapú, nem a költségek levonása utánira megy rá, mint máshol.
Ferdíted a valóságot, mert nemzetközi jelentések alapján is itt az egyik legmagasabb az elvonás.
Mondtam, hogy ne játszd itt az olcsó fideszes kommentbérencet, mert hiteltelen hazug vagy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.11.27 12:02

@tarosPifta: Látszik hogy ebben is fogalmad sincs mi az a versenyképesség. Nyilván az 5.000Ft/év kamarai tagsági díjba döglik bele, meg a 9%-os társasági adóba, ami a legalacsonyabbak között van az EU-ban... :D

Amúgy meg ha a kormány beavatkozna, akkor ti idióta libsik azonnal kommunista állami beavatkozást vizionálnátok, "ne az én pénzemből!", meg a "rohadt magyar vállalkozók!", "a szemét kormány konzerválja az alacsony béreket" szöveg menne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html