Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szekszárdon hét ügyben, többek között csalás, sikkasztás, jogosulatlan pénzintézeti tevékenység, személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt folyik a nyomozás ismeretlen tettes ellen - írja a feljelentések jegyzőkönyvére hivatkozva a Magyar idők.

Ahogy a Napi.hu beszámolt róla a feljelentéseket az Alexandra könyves cégek, a nagykereskedő Könyvbazár Kft., majd a kiskereskedő Rainbow Üzletlánc Kft. átvilágítását végző PD Consulting Kft. vezetője, Somogyi Ferenc tette a feltárt szabálytalanságok miatt.

A feljelentés nyomán a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője elfogultságot jelentett be, miután a PMSC Sport Kft.-ben - amelyben tulajdonos a helyi önkormányzat is - együtt tevékenykedett Pécs labdarúgásáért Matyi Dezsővel (az Alexandra könyves cégcsoport alapítója, résztulajdonosa - a szerk). Az ORFK bűnügyi főigazgatója helyt adott az elfogultsági kérelemnek, és a cégcsoporttal kapcsolatos nyomozásokra a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságot jelölte ki - írja a napilap.

Az átvilágítás során a Rainbow könyvelésében szinte azonnal 240 millió forintos hiányt tártak fel. "Aztán kiderült, miközben a cég nem tudta kifizetni a tartozásait, a hiányzó, mintegy negyedmilliárd forintot évi öt százalék kamatra kölcsönadták. A feljelentések egyike közel másfél milliárdos sikkasztás alapos gyanúját vetette fel. Mellékletéből kiolvasható, hogy a válságkezelő rábukkant azokra az iratokra, melyek szerint a Rainbow és a Könyvbazár nevében lejárt határidejű, értéktelen sportutalványokat vásároltak, amire hivatkozva aztán egy év alatt 1,436 milliárd forintot vettek ki a cégből" - írja a jegyzőkönyvek alapján a kormányközeli napilap.

A utolsó feljelentés azért született az újság szerint, mert a Rainbow és a Könyvbazár informatikai rendszerét kezelő vállalkozás nem adta ki a PD Consultingnak a rendszerekhez való hozzáférést.

A Könyvbazár és a Rainbow közti elszámolási vitában mindkét fél bejelentette már a sajtóban, hogy tettek feljelentést. A Könyvbazárt vezető Matyi Dezső jogi képviselője azt közölte, hogy az üzletember azok ellen tett feljelentést, akik szerinte becsapták, s akik miatt felgyűlt a könyvesbolt-hálózat milliárdos tartozása. Matyi valószínűsíthetően a Pécsi Direkt adósságrendezése és reorganizációja során bevont szakértőkre és a Rainbow-ban tavaly szeptember óta 50 százalékos részesedéssel rendelkező Wolf-CRS Kft. tulajdonosára utalhatott.

A Pécsi Direkt ügyében is nyomoznak

Az Alexandra hálózatot működtető egykori központi céget, a Matyi Dezső vezette vállalkozást, a jelenleg felszámolási eljárás alatt álló Pécsi Direkt Kft.-t érintően is nyomoz a hatóság - számolt be korábban a Napi.hu. A NAV Bűnügyi Főigazgatósága Központi Nyomozó Főosztálya - a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség nyomozás-felügyelete mellett - 2015. április 30-a óta folytat nyomozást csődbűncselekmény bűntette miatt a Pécsi Direkt Kft. és több kapcsolt vállalkozása, így a Könyvbazár és a Rainbow érintettségével. A feljelentést két bank tette; az ügyben gyanúsított nincs - közölte korábban lapunkkal Gasz Péter, a főügyészség helyettes szóvivője.

A Pécsi Direkt felszámolója, a Kvantál Kft. február elején jelentette be, hogy a megállapítása szerint a Pécsi Direkt felszámolása előtt az Alexandra vagyonát "átjátszották" új vállalkozásokba (Könyvbazár, Rainbow). Az ügyben csődbűncselekmény, sikkasztás, csalás, költségvetési csalás, hűtlen kezelés és tartozás fedezetének elvonása gyanúja miatt indított nyomozást a NAV, amely most is zajlik.