Abbász megerősítette, hogy nem volt hajlandó átvenni a Trump-adminisztráció által kidolgozott izraeli-palesztin rendezés tervét, valamint leszögezte: nincs kapcsolat a Fehér Ház és a palesztin vezetés között. Az arab politikus hangsúlyozta: teljes mértékben elutasítja a Trump-tervet, amelynek értelmében egy demilitarizált palesztin állam jönne létre olyan határok között, amelyeket Izrael biztonsági elvárásainak megfelelően alakítanának ki - írja a hirado.hu az MTI-re hivatkozva.

"Tájékoztattuk az izraeli felet, hogy semmilyen kapcsolatot nem fogunk fenntartani sem velük, sem az Egyesült Államokkal, véget ér a biztonsági együttműködés is" - hangoztatta Abbász. Ennek az ad különös jelentőséget, hogy Ciszjordánia egy részét az izreali és a palesztin hatóságok együtt ellenőrzik, valamint a palesztin hatóság hírszerzési információkkal eddig segítette az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA).

Kijelentette azt is, nem fog úgy bevonulni a történelembe, mint az az ember, "aki eladta Jeruzsálemet". Abbász úgy fogalmazott, hogy telefonon sem hajlandó Trumppal tárgyalni a béketervről, és kézbe sem hajlandó venni, hogy tanulmányozza. Abbász szerint a Trump-terv sérti az 1993-ban kötött, történelmi jelentőségű oslói egyezményt, amelyben több évtizedes szembenállást követően először fektették le az együttműködés és a megbékélés alapjait. Abbász arra is kitért, hogy a palesztinoknak törvényes joguk, hogy békés módon harcoljanak, hogy véget vessenek az izraeli megszállásnak.

A külügyminiszterek tanácskozását követően kiadott közleményben az Arab Liga bejelentette: az arab országok elutasítják a javaslatot, mert megítélésük szerint a tervezet igazságtalan és sérti a palesztinok alapjogait. Az Arab Liga úgy véli, hogy az amerikai elnök által bemutatott javaslat nem teremthet igazságos békét, ezért az arab országok nem fognak együttműködni az Egyesült Államokkal a terv végrehajtásában, Izraelt pedig óva intették attól, hogy megpróbálja erőszakkal megvalósítani az amerikai elnök javaslatait. Az arab országok ragaszkodnak ahhoz, hogy a palesztin állam az 1967-ben elfoglalt területeken jöhessen létre, és fővárosa Kelet-Jeruzsálem legyen.

A Trump-terv értelmében Izrael elcsatolhatná az 1967-ben elfoglalt Ciszjordánia azon részeit, ahol zsidó telepek épültek, amelyeket az ENSZ törvénytelennek tekint. Izrael részévé válna a Jordán folyó völgyének nagy része is, így a zsidó állam venné körbe a palesztin állam zsidó telepektől szabdalt ciszjordániai részét. A terv értelmében Jeruzsálem egésze Izrael egy és oszthatatlan fővárosa, a palesztin állam székhelye Kelet-Jeruzsálem egyik peremvárosába kerülne. Izraeli fennhatóság alá kerülne a Templom-hegy és az al-Aksza mecset is, amely az iszlám egyik legszentebb helye, ahol Izrael feladata lenne garantálni a vallásgyakorlás szabadságát.