Laschet közölte, hogy még hétfőn felveszi a kapcsolatot riválisával, Markus Söderrel, aki a CDU bajor testvérpártját, a Keresztényszociális Uniót (CSU) vezeti, hogy "nagyon hamar" megállapodjanak Angela Merkel kancellár utódjelöltjéről, és közös aspiránssal vágjanak neki szeptemberben a választásnak - írja a Reuters.

A pártelnök Laschet örömét fejezte ki a CDU vezetői felé, hogy nagy arányban támogatták. A párt vezető tisztségviselőinek találkozóján azt mondta, hogy egy "modern Németországot akar". "Azt akarom, hogy a klímavédelmi kérdéseket összekapcsoljuk a gazdasági kérdésekkel" - mondta egy sajtótájékoztatón, a Zöldek felé biccentve. Miután az elmúlt két tartományi választást - Baden-Württemberg és Rajna-vidék-Pfalz tartományokat - a Zöldek és a szociáldemokraták nyerték, a szeptemberi választások után egy CDU/CSU-Zöld koalíciós kormány megalakulása a legvalószínűbb forgatókönyv.

Hónapok óta tartó találgatások után a jelölés kérdése vasárnap vett egy újabb fordulatot: Söder bajor miniszterelnök is jelöltette magát a kancellári posztra. Így egyre nagyobb a nyomás, hogy gyorsan döntsenek arról, ki legyen a kétpárti blokk jelöltje Merkel utódjaként, aki kizárta, hogy induljon az ötödik ciklusért.

"Armin Laschet kancellárjelöltet széles körű támogatás övezi a CDU és a CSU részéről" - mondta Paul Ziemiak, a CDU főtitkára a pártvezetők találkozója után a Laschettel tartott közös sajtótájékoztatón.

A CDU/CSU szövetség nagyobbik partnereként a CDU jelöltválasztása valószínűleg döntő lesz - értékelték a Reutersnek német források- 

A 60 éves Laschet centrista, akit széles körben olyan jelöltnek tartanak, aki továbbvinné Merkel politikai örökségét, attól jelentősen nem térne el, még úgy sem, hogy a koronavírus elleni korlátozások miatt összeütközésbe kerültek egymással. Németország legnépesebb tartományának, Észak-Rajna-Vesztfáliának a miniszterelnöke, és a válság kaotikus kezelése aláásta népszerűségét.

Az 54 éves Söder ügyes politikai operátor, aki a koronavírus-járvány idején Merkel mellé állt. Viszont az esélyeit rontja, hogy a CSU egyetlen vezetője sem lett még német kancellár. Fiatalabb politikusként az idő is az ő oldalán áll, és Soeder dönthet úgy, hogy félreáll, és hagyja, hogy Laschet viselje a felelősséget, ha a szövetség veszít a választáson.

Sok konzervatív ideges a szeptember 26-i szövetségi választásokon való Merkel nélküli indulás miatt. A távozó kancellár négyszer győzelemre vezette őket. Merkel eddig egyik jelöltet sem támogatta nyíltan, de utalt rá, hogy a CDU vezetője mellett áll.

A konzervatív blokk a közvélemény-kutatásokban 27 százalék körüli támogatottságra csúszott vissza, részben a világjárvány egyre kaotikusabb kezelése miatt. A 2017-es választásokon közel 33 százalékot szerzett a szövetség, amely most csak alig néhány ponttal előzi meg a Zöldeket. A szociáldemokraták Olaf Scholz pénzügyminisztert választották kancellárjelöltjüknek, míg a Zöldek április 19-én tervezik bejelenteni, kivel indulnak Németország csúcspozíciójáért.