Heves tüntetések követték az osztrák kormány bejelentését még tavaly év végén, Ausztria volt ugyanis ez első európai ország, amely általános oltási kötelezettséget írt elő lakosai számára.

Ugyan az oltási kötelezettség gyakorlati bevezetését már korábban elhalasztották, Johannes Rauch egészségügyi miniszter hivatalosan csütörtökön jelentette be, hogy végleg eltörlik a védőoltás kötelező felvételét.

A programot korábban a jobboldali populista FPÖ kivételével minden párt támogatta, mivel az eredeti terv szerint Ausztriában március 15-től 3600 euróig terjedő pénzbírságot szabtak volna ki azokra, akik ezt megtagadják - írja a Die Zeit.

Rauch szerint a kötelező védőoltásról szóló vita tovább mélyítette a családok és a vállalatok aggodalmait is, amelyek a növekvő infláció, majd az ukrajnai háború kitörése okozta bizonytalanság is folyamatosan nehezített.

A miniszter szerint a társadalomnak szüksége van a szolidaritásra, de nem szabad elfelejteni az emlékeztető oltások fontosságát, annak felvételét továbbra is ajánlják.

Németországhoz hasonlóan az új Corona-fertőzések száma az utóbbi időben jelentősen emelkedik. A 100 ezer lakosra jutó előfordulási arány Ausztriában jelenleg 550 körül van.

A lap azt írja, az utóbbi időben a kórházakban ápoltak száma is emelkedett. Az intenzív osztályokon a helyzet pedig változatlan: az ágyak kihasználtsága hasonlóan alacsony, mint 2021 nyarán.