Az oroszok szívesen töltik el a május 1-jétől május 9-éig, a győzelem napjáig tartó majálist a Krím-félszigeten. A területet 2014-es ukrán belpolitikai vákuum idején csatolták Oroszországhoz - emlékeztet a Rzeczpospolita című lengyel lap.

Ebben időszakban minden ötödik orosz elhagyja otthonát, ezen belül nyolc százalékuk pihen külföldön. A legnépszerűbb irány a krími Szimferopol, amelyet az oroszok tizede keres fel. A helyi vezetés számos programmal kedveskedik a látogatóknak: halászat a nyílt tengeren, beavatás a halételek főzésének titkaiba, sajtfesztivál, tatár ünnep Bahcsiszerájban.

Ez utóbbival kapcsolatban kérdés, mit szólnak hozzá a helyi tatárok. Vezetőjük Musztafa Dzsemilev az az onet.pl hírportálnak azt mondta, hogy üldözik őket, lehallgatják a telefonjaikat és ellenőrzik az internethasználatukat. Úgy tudja, hogy az oroszok tömegesen telepítenek be új lakókat a félszigetre kiszorítva a helyieket.

Dzsemilev emlékeztet rá, hogy a 2008-as grúziai háború idején figyelmeztetett: Ukrajna lesz az oroszok következő célpontja. Szerinte a megszerzett területről soha nem fognak lemondani, mert jelentős katonai bázisaik vannak ott.

A fotó forrása: Pixabay