A Fed monetáris politikai döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) legutóbbi, június 14-15-i kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve nagy bizonytalanságot tárt fel a testület tagjainak körében egy további kamatemelés indokolt voltát illetően. Az áprilisi és a májusi ülések hangvételéből még leszűrhető volt egy viszonylag határozott szándék a kamatok további emelésére még a nyár folyamán, a júniusi ülésen azonban már inkább a kételyek hangoztatása, a kivárás szorgalmazása kerekedett felül.

A még a Brexit-szavazás előtt tartott ülésen a testület számost tagja aggodalmának adott hangot az amerikai gazdasági növekedést fenyegető kockázatok fokozódása, de leginkább foglalkoztatás növekedésének feltűnő lassulása miatt.

Többségi egyetértés alakult ki abban, hogy a monetáris politika további szigorítása előtt mindenképpen új adatok alapján kell bizonyosságra szert tenni a foglalkoztatási helyzet javulásáról.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a brit népszavazás eredményének a globális pénzügyi rendszerre és az amerikai gazdasági növekedési kilátásokra gyakorolt esetleges hátrányos következményeit is alaposabban fel kell mérni. Többen rámutattak, hogy a brit népszavazással kapcsolatos aggodalmak már addig is érzékelhetően csökkentették a beruházási hajlandóságot.

A jegyzőkönyv és Brexit-szavazás eredményének az ismeretében tehát lényegesen csökkent egy újabb amerikai kamatemelés valószínűsége. A népszavazás előtt a piac 50 százalékos valószínűséget árazott be egy decemberi kamatemelésnek, ami a szavazás eredményének az ismeretében azonnal 15 százalékra zuhant.