Óriási fölénnyel vezet a Konzervatív Párt elnökválasztási kampányában Boris Johnson, talán a legismertebb brit brexiter politikus, ezért az EU vezetői pénteken röviden áttekintették, hogyan reagáljanak arra, ha a párt 160 ezer tagja július végén megválasztja pártelnöknek, a parlamenti többség pedig miniszterelnöknek. Johnson azzal kampányol, hogy ha kormányfő lesz, akkor azonnal kezdeményezni fogja az elődje, Theresa May vezetésével tető alá hozott brit-EU válási megállapodás felülvizsgálatát.

Beszélgessünk!

A Bloomberg azonban az ügyhöz közel álló forrásokból úgy tudja, az EU azzal fogja kezdeni, hogy nem oda Boris! A brüsszeli bürokrácia azt fogja tanácsolni az uniós vezetőknek, hogy ne bocsátkozzanak érdemi tárgyalásba az új brit kormányfővel a Konzervatív Párt október elején esedékes éves konvenciója előtt. Attól tartanak ugyanis, hogy akármilyen engedményeket adjon is az EU, a felhevült tory párttagok a tanácskozáson lesöpörnék azokat az asztalról.

Ehelyett azzal szórakoztatnák Boris Johnsont, hogy két hónapig utazgathatna az európai országokban, ahol kétoldalú egyeztetéseket folytathatna uniós kollégáival. Ezeken csak véleménycserét folytatnának, hivatalos álláspontok nem születnének, így nem lenne mit visszautasítaniuk az ideges toryknak. Brüsszelben azt szeretnék, ha folytatódna a brexittárgyalások eddigi gyakorlata, amelyben a két fél háttértárgyalásokon készítette elő és egyszerre jelentette be az új fejleményeket.

Nem lesz változtatás

A pénteki egyeztetésen a tagállamok vezetői egyetértettek abban, hogy a brit kormánnyal tető alá hozott válási megállapodást nem hajlandóak megváltoztatni. Módosítani - akár teljesen újraírni - az ahhoz kapcsolódó, a feleket semmire sem kötelező politikai nyilatkozatot lehet. Ez független attól, hogy tényleg Johnson lesz-e az új miniszterelnök, bár talán rontja a helyzetét, hogy nem igazán népszerű uniós körökben. Úgy látják ugyanis, hogy egész karrierjét az európai projekt aláásására tette fel, ezen ügyködött újságíróként, majd politikusként.

Ettől még persze készek együtt dolgozni vele, amit segíthet, hogy az utóbbi napokban puhította EU-ellenes retorikáját. Például arról beszélt, hogy bár kész október 31-én válási egyezség nélkül kiléptetni országát az unióból, olyan megoldást akar, amely "megvédi az Egyesült Királyságot és az Európai Uniót is".