Kína nem exportált kőolajszármazékokat Észak-Koreába novemberben - derült ki a hivatalos vámadatokból. A nagy szomszéd ezzel tovább ment azoknál a szankcióknál, amelyeket az év első felében vezetett be a sztálinista rezsim ellen - derül ki a Reuters összefoglalójából. Sem repülőgép-üzemanyagot, sem benzint, sem gázolajat nem adtak el a szomszédos országnak.

Ez volt a második egymást követő hónap, amelyben Peking lezárta a határokat az üzemanyagok előtt. Utoljára 2015 februárjában függesztették fel a repülőgép-üzemanyagok kivitelét. Emellett az importot is korlátozták. Az év utolsó előtti hónapjában sem vasércet, sem szenet nem vásároltak Észak-Korától. Az utóbbit egyébként már februárban leállították.

"Nem tudnak róla"

Szakértők szerint a legújabb korlátozások logikus lépései a kínai szankciópolitikának a sztálinista rezsimmel szemben, ami világosan mutatja, a pekingi vezetés haragját a szomszédos országgal szemben. Ugyanakkor a külügyminisztérium szóvivője elhárította az export korlátozásával kapcsolatos kérdést, mondván: nincs tisztában a részletekkel.

Az állami CNOC olajtársaság már júniusban felfüggesztette a benzin és a gázolaj kivitelét Észak-Koreába, mivel attól tartott, hogy a vevő nem tud fizetni - jelentette korábban a Reuters. Arról azonban nincsenek adatok, hogy a kőolajkivitelt is felfüggesztették-e. Kína évente összesen 3,8 millió hordó olajat szállít szomszédjának egy rozoga csővezetéken. Emellett Oroszország is exportál némi olajat az országnak.

A két ország közötti külkereskedelem értéke novemberben már csupán 388 millió dollár volt, ami a legalacsonyabb havi adat 2017-ben. Csak az egyébként nem jelentős folyékonygáz-kivitel nőtt novemberben, közel 60 százalékkal, 99 tonnára. Etanolból, amelyet bioüzemanyagként lehet hasznosítani 82 százalékkal exportáltak többet, összesen néhány ezer köbmétert.

Tudósblokád

Karácsony előtt az ENSZ hozott újabb szekciókat, amelyek szerint 90 százalékkal kellene mérsékelni a finomított kőolajtermékek észak-koreai kivitelét. Ezzel évi 500 ezer hordóra korlátoznák az exportot. Emellett rezsim külföldön dolgozó embereinek bérét is nehezebb lesz hazautalni a jövőben.

Végül az ünnepek után az USA is újabb szankciókat fogadott el. Ezúttal Észak-Korea vezető tisztviselőit célozták meg, köztük olyanokat, akik részt vállalnak a rakétafejlesztési program irányításában. Az érintett tudósok között olyanok is vannak, akik gyakran szerepelnek egy fotón Kim Dzsongun diktátorral. Hahotáznak ha a vezér nevet és bőgnek, ha a vezér szomorú.

A nyitókép forrása: Shutterstock.com