A Deutsche Bank részvényei múlt pénteken zuhantak, mivel a nemfizetés kockázata elleni biztosítás költsége több mint négyéves csúcsra ugrott, ami fokozta az európai pénzügyi szektor egészségével kapcsolatos aggodalmakat – számolt be róla a Reuters.

Andrea Enria, az EKB felügyelő bizottságának elnöke szerint a CDS-piac viszonylag kicsi és illikvid, de az ottani eladásnak szélesebb körű következményei lehetnek a sokkal nagyobb részvénypiacra. A kötvénytulajdonosok számára ezért a biztosítás egyik formáját jelentő CDS-ek központi elszámolását szorgalmazta az olasz közgazdász.

Ami igazán aggasztott, az az idegesség, a nyugtalanság, amit a piacon és a befektetők körében érzékeltem. Vannak olyan piacok, mint a CDS, amelyek nagyon átláthatatlanok, sekélyesek és nagyon illikvidek, és néhány millió euró esetén a félelem átterjed a milliárd euró értékű bankokra, és megfertőzi a részvényárfolyamokat, valamint a betétkiáramlást is

- jegyezte meg Andrea Enria egy frankfurti konferencián.

A Deutsche Bank hitel-nemteljesítési csereügyleteinek árai , péntek óta csökkentek, de még mindig messze a Silicon Valley Bank összeomlása és a Credit Suisse eladása előtti szintek felett vannak, amelyek a bankszektorban a közelmúltban kialakult zavarok katalizátorai voltak. Enria azzal érvelt, hogy a hitel-nemteljesítési csereügyletek központi elszámolása javítaná az átláthatóságot, és csökkentené a volatilitás kockázatát.