Hosszas tárgyalások után úgy tűnik, hogy Seehofer továbbra is belügyminiszter marad és a német kormánykoalíció is megmenekült - legalábbis egyelőre.

Seehofer a CDU székházában tartott tanácskozás után tett nyilatkozatában kiemelte, hogy elégedett a megállapodással, amely lehetővé teszi, hogy tovább folytassa tárcavezetői munkáját. Hangsúlyozta: a testvérpártok egyértelmű és a jövőre nézve tartós megállapodása révén megakadályozzák az illegális migrációt Németország és Ausztria határán.

Kemény küzdelemmel és nehéz napok után jó kompromisszummal zárja le a menekültügyi szabályozás körüli vitáját a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) - mondta Angela Merkel német kancellár, a CDU elnöke hétfő este Berlinben.

A CDU székházában tartott tanácskozás után tett nyilatkozatában a megállapodás tartalmáról elmondta: úgynevezett tranzitközpontokat építenek ki az Európai Unió (EU) valamely tagországában már nyilvántartásba vett menedékkérők elhelyezésére, és ezekből a központokból szállítják majd vissza őket a regisztráció szerinti tagállamba, ahol az EU-s szabályok alapján le kell folytatni menekültügyi eljárásukat.

Egyben fokozzák az együttműködést az EU-s társországokkal, különösen azokkal, amelyekből a regisztrált menedékkérők Németországba érkeznek.
Így sikerül megőrizni "a partneri szellemiséget az EU-ban, és tenni egy döntő lépést a másodlagos migráció (a regisztrált menedékkérők EU-n belüli mozgása) rendezésére és irányítására" - mondta a kancellár.

Ezzel a tárgyalások még nem értek véget, ugyanis Merkelnek és Seehofernek még a kormánykoalíció másik felével a szociáldemokratákkal is meg kell egyezniük. Amikor a tranzitzónák ötlete 2015-ben felmerült, az akkori szociáldemokrata igazságügyi miniszter, Heiko Maas akkor még ellenezte - emlékeztet a 444.hu.

A megegyezés lényege

Az Index.hu szerint a megállapodás főbb pontjai a következők:

  • Megváltozik az ellenőrzés rendje az osztrák-német határon: ha egy érkező ember nem jogosult menekültstátusra vagy menekültként már egy másik uniós országban regisztrálták, nem engedik be Németországba.
  • Az érkezőket olyan zárt tranzitzónákba viszik, amelyet menedékkérelmük gyors elbírálásáig nem hagyhatnak el.
  • Itt gyorsított eljárásban vizsgálják meg a kérelmeket. Akinek elfogadható, az védelmet kap.
  • Aki Németországban nem jogosult menekültstátusra, azt a tranzitzónából visszaküldik abba az országba, amely illetékes az ügyében. Ha ez az ország nem akarja visszafogadni, akkor az Ausztriával kötött megállapodás értelmében oda küldik vissza őket.

A fenti megállapodás az Index szerint nem más, mint az a zárt menekültcentrumokban a német repülőtereken már 1993 óta alkalmazott eljárás, melynek során aki ide érkezik és menedékkérelmet nyújt be, azt addig elzárva tarthatják, amíg kérelmét ki nem vizsgálják.