Szerdán napközben repülőre száll Washingtonban Joe Biden amerikai elnök, hogy az ukrajnai háborúra adandó további gazdasági és katonai lépésekről egyeztessen egy megacsúcstalálkozó-sorozat keretében. Brüsszelben egy napon követi egymást egy rendkívüli NATO-ülés 29 állam és kormányfő részvételével, a legfejlettebb gazdaságokat tömörítő G7-csúcstalálkozó és a huszonhetek államfőinek részvételével európai uniós csúcstalálkozó. Még inkább utal a helyzet különlegességére, hogy Biden felszólal majd az EU-csúcson is.

A cél mindegyik formátumban ugyanaz: a gazdasági szankciók és az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás összehangolása, döntés a következő lépésekről.

Brüsszeli folyosói értesülések szerint márpedig nem kevesebbet jelent be majd Brüsszel csütörtökön, mint hogy az eddigi évtizedes gyakorlattal szemben – melynek részeként egymással is versenyeztek a tagállamok a gázvásárlásért – még idén összehangolt energiahordozó-vásárlásba kezdenek.

Pontosabban már a 2022/23 téli időszakra a huszonhetek közös szerződések keretében töltik fel legalább 90 százalékra gáztározóikat (jelenleg 26 százalékon állnak az EB tájékoztatása szerint), vásárolnak cseppfolyósított földgázt (LNG), valamint hidrogént – derül ki a portál birtokába jutott EU-csúcs következtetés tervezetéből.

Korábban az Európai Bizottság a spanyol kormány kérésére már tett javaslatot közös energiahordozó-vásárlásra a tagállamoknak, az Ukrajna elleni orosz támadás kellett azonban ahhoz, a tagállamok többsége komolyan fontolóra vegye a dolgot. Eközben az EB sem volt tétlen, hetek óta hallani Brüsszelben, hogy Katarral, az Egyesült Államokkal és Kanadával tárgyal egyebek mellett az EU arról, hogyan érhető el az orosz energiahordozóktól való függés megszüntetése.

Az EU politikusai előre belátták, hogy nem lenne okos a tagállamokat megosztó orosz energiahordozó kitiltást célzó megállapodást most erőltetni. Helyette az előremenekülés részeként előbb tisztázzák az alternatív gáz- és kőolajforrásokban lévő lehetőségeket, majd fokozatosan, 2027-re számolják fel az orosz energiafüggést – mondja a tervezett májusi EB-javaslat előkészítésében részt vevő bizottsági forrás.

A csúcson elfogadandó megállapodástervezet várhatóan kimondja, hogy az EU azon dolgozik, hogy „minél előbb megszüntesse függőségét orosz gáztól, kőolajtól és széntől”. Utóbbira vonatkozóan a dokumentum idén májusra vállalja, hogy az Európai Bizottság részletes terveket dolgoz ki, melyeket a következő EU-csúcson fogadnak el. A szöveg a tekintetben is világos, hogy októberre az európai gáztározókat közös energiavásárlásból legalább 90 százalékra kell feltölteni a téli fűtésszezonra készülve.

A közös energiavásárlási tervek négy fő elemét is rögzíti a csúcs dokumentuma:

  • a tagországok közti koordináció javítása a gáztározók megfelelő telítettségének eléréséhez,
  • együttműködés és közös vásárlás földgáz-, LNG- és hidrogénforrásokból,
  • egy szükséges szolidaritási mechanizmus létrehozása,
  • az energiahálózatok összekapcsolásának véglegesítése és javítása.