Boris Johnson brit miniszterelnök elismerte, hogy az EU-val kötött kereskedelmi megállapodás korlátozott eredményeket hozott a brit pénzügyi szektornak, a szigetország legfontosabb gazdasági ágazatának - derül ki a Financial Times cikkéből. Ez magyarul azt jelenti, hogy az egyezség nem teljesíti azokat az elvárásokat, amelyeket ezen a téren a londoni vezetés el szeretett volna érni. Brüsszel januárban akar visszatérni azokra a részletekre, amelyekből kiderül, milyen jogokat élvezhetnek majd a jövőben a londoni City pénzügyi vállalkozásai az európai piacon.

A brit kormány egyelőre csak tervezi, hogy előálljon azzal az intézkedéscsomaggal, amelyből kiderül, hogyan akar élni frissen elnyert gazdasági szabályozási szabadságával. Ez fogja tartalmazni azokat az eltérések, amelyek a pénzügyi szabályozás terén terveznek a EU-s normáktól, ám a Downing Street egyelőre adós a részletekkel. Ezért erre a kérdésre már csak azt követően térhetnek rá, hogy a londoni és az Európai Parlament a következő napokban - várhatóan - elfogadja az EU és az Egyesült Királyság szabadkereskedelmi megállapodását.

Kicsit más lesz

Rishi Sunak pénzügyminiszter azt mondta, miután a brit kormány és az Európai Bizottság egyezségre jutott az új kereskedelmi rendszerről, hogy az Egyesült Királyság a pénzügyi szolgáltatások terén "kissé más" szabályozást alkalmazna majd, miután elhagyja az egységes európai piacot. Ugyanakkor bízik benne, hogy felek együtt dolgozva megtalálják a kölcsönösen előnyös megoldásokat.

Brüsszel azonban világossá tette, hogy az Egyesült Királyságnak januárig kell várnia arra, hogy pénzügyi vállalkozásai milyen hozzáférést kaphatnak a jövőben az európai piachoz, és arra figyelmeztetett, minden attól függ, hogy a brit szabályozás milyen mértékben fog eltérni a jövőben az uniós standardoktól. Az EU ezen a téren további tisztázó tájékoztatást vár Londontól - derül ki az Európai Bizottság kiegészítéséből, amelyet a december 24-én aláírt megállapodáshoz csatoltak. Amíg ezt nem kapják meg, addig nem zárják le az egyezménynek ezt a részletét.

Maguk döntenek

Az EU és az Egyesült Királyság abban maradt egymással, hogy a pénzügyi szolgáltatások terén mindegyikük maga állapítja meg és deklarálja, hogy a másik fél pénzügyi szabályozási rendszerét mennyiben tarja "összhangban lévőnek" a sajátjával. A döntés halogatása az EU részéről azzal jár, hogy a brit és az uniós rendszerben jelenleg kisebb az összhang, mint más pénzügyi központok, így New York és Szingapúr, illetve az EU viszonyában. A briteknek így bonyolultabb és korlátozottabb a kapcsolatuk pénzügyi téren az unióval, mint például ennek a két pénzügyi centrumnak.

A brit fél ősszel a pénzügyi megfelelés egy sor területén biztosított jogokat az EU-nak, ám az utóbbi csak ideiglenes vállalásokat tett azzal, hogy majd akkor tér vissza erre a kérdésre, ha azt az unió érdekei úgy diktálják - derül ki a december 24-ei kiegészítésből. Brüsszel óvatosságát azzal indokolták EU-s tisztviselők, hogy attól tartottak, London nagyon megnehezítheti a megfelelőség visszavonását, ha egyszer valamiben az unió elismeri azt.

Ezért a két fél 2021 januárjában kezd tárgyalásokat egy egyetértési nyilatkozatról a jövőbeni együttműködésről a pénzügyi szolgáltatások terén azzal a céllal, hogy márciusban elfogadják ennek szövegét. Ez a fajta nyilatkozat azonban korántsem olyan erővel kötelezi a feleket, mint egy nemzetközi szerződés. Ez így kevesebb, mint amit az EU a Kanadával és Japánnal kötött kereskedelmi szerződéseiben vállalt - véli Bob Wigley, az brit pénzügy szervezetek szövetségének egyik vezetője.