A lengyel kormány benyújtja első kérelmét azokra az uniós támogatásokra, amelyeket az Európai Bizottság a jogállamiság lengyelországi sérelmére hivatkozva befagyasztott - idézte Mateusz Morawiecki miniszterelnök nyilatkozatát a Notes from Poland. A kormányfő a 2023-as költségvetés tervezetének benyújtása kapcsán szólalt meg.

A pandémia utáni újjáépítést segíteni hivatott pénzekről van szó, amelyekből 36 milliárd eurót vehetne fel Lengyelország, ha nem sértené meg a jog uralmának követelményét Brüsszel megítélése szerint. Varsó a májusban megkötött megállapodásra hivatkozik, amelyben felülvizsgálták a korábbi igazsági reformot (ez utat nyitott azelőtt, hogy a végrehajtó hatalom ellenőrzése alá vonja az igazságszolgáltatást), ám a korrekciót a gyakorlatban Brüsszel szerint nem hajtották végre.

Lesz, ami lesz kérik a pénzt

A miniszterelnök azt mondta, hogy októberben vagy legkésőbb novemberben benyújtják a kérelmüket a támogatásokra, amelyek pozitív válasz esetén a jövő év legelején megérkezhetnek. Ugyanakkor úgy véli, hogy nem szabad nagyon bízni a kifizetésben, ezért arra is fel vannak készülve, hogy a lengyel költségvetésből finanszírozzák az EU-s forrás felhasználásával tervezett fejlesztéseket.

Morawiecki franciaországi látogatásán Emmanuel Macron francia államfőnek is elmondta a lengyel sérelmeket. Varsó szerint az "nem járja", hogy miközben az EU szankciókat alkalmaz az Ukrajnát megtámadó Oroszországgal szemben, aközben ehhez hasonló büntetésben részesíti Lengyelországot, amely mindent megtesz az ukránok támogatásáért.