Miközben Európa az egyre csökkenő orosz gázszállítások miatt továbbra is magas gázáraktól szenved, az uniós energiaügyi miniszterek szerdán Prágában találkoznak, hogy megvitassák a következő lépéseket. Szeptember közepén  már sürgősséggel elfogadták az uniós vészhelyzeti energiaipari többlet nyereségekre kivetett adó bevezetését, a gáztárolók feltöltésére vonatkozó kötelezettségek és a villamosenergia-kereslet visszafogása mellett döntöttek.

Az uniós tagállamok többsége szerint a gázárplafon (vagy gázársapka) bevezetésére lenne szükség, de nem értenek egyet abban, hogy ez az összes gázkereskedelemre, a hosszú távú szerződésekre vagy csak a villamosenergia-termelésre használt gázra vonatkozzon. Mások, köztük Németország és Magyarország továbbra is ellenzik ezt, mivel attól tartanak, hogy az átvételi árak szabályozása miatt kevesebben adnának el földgázt Európának.

Egy magas rangú uniós tisztviselő a Reutersnek azt mondta, a szerdai találkozónak szűkítenie kell a lehetőségeket, hogy az Európai Bizottság még ebben a hónapban új jogszabályjavaslatot terjeszthessen elő. Az EB három megoldást javasol a gázársapkára: az egyik a vezetékes orosz gázszállítmányok árának befagyasztása, valamint azt, hogy az LNG árára új piaci számítási módot dolgozzanak ki, mert azt most egyszerre árazzák a vezetékes gázzal a holland gáztőzsdén. A harmadik lehetőség, hogy az áramtermelésre felhasznált földgáz árát maximalizálnák.

Minden gázársapkával gondok vannak

Az első esetében az az aggály, hogy a Gazprom leállíthatja az orosz gázszállításokat. Már az Északi Áramlat és Jamal vezetékeken semmi nem jön hónapok óta – a szabotázs akció előtt teljesen leállították az előbbi gázáramlását –, az ukrajnai tranzit vonal esetébenn, a Testvériségnél is belengették a csapok elzárását. A Török Áramlatnál pedig az uniós szankciókra hivatkozva jelezte a Gazprom, hogy nem folytatja a karbantartást.

Az LNG-árszabályozása kapcsán az a félelem, hogy az ázsiai piacok magasabb árakkal elszívhatják a földgázszállításokat.

Meg kell állapodni, hogy Brüsszel mit is akar a gázzal

„A tagállamok ugyanazokat a szavakat használják, nem feltétlenül ugyanabban az értelemben, ezért ezt le kell szűkítenünk” – mondta egy uniós tisztviselő a Reutersnek.

A miniszterek szerdán megvitatják az országok közös gázvásárlását, valamint a nem orosz szállítókkal való alacsonyabb árakról szóló tárgyalások lehetőségét is, mint az energiaárak csökkentésének egy módját.  A Cseh Köztársaság, amely jelenleg az uniós miniszterek üléseinek elnöki tisztét tölti be, novemberre rendkívüli energiaügyi miniszteri ülést hívna össze a javaslatok jóváhagyására .

Három uniós ország tisztviselője egyetértett ezzel az ütemtervvel, de elmondták, hogy az államok még mindig nem értenek egyet abban, hogy milyen intézkedéseket tegyenek. Nehéz konszenzusra jutni, mert mindenkinek megvannak a saját preferenciái a források szerint.

A magas rangú uniós tisztviselő elmondta, hogy véleményük szerint az országok az „ibériai modell” felé hajlanak, vagyis az energiatermelésre felhasznált gáz árának maximalizálását támogatják. Spanyolország és Portugália júniusban maximálta az energiatermeléshez felhasznált gáz árát, ami hozzájárult a helyi áramárak visszafogásához. Az ötlet más országok körében is teret nyert, bár egyesek attól tartanak, hogy ez növelheti az uniós gázkeresletet, mivel Spanyolország gázfelhasználása az intézkedés hatására megnőtt.

Még sok részlettel adó az Európai Bizottság

Kadri Simson, az EU energiaügyi biztosa a múlt héten azt mondta, hogy Brüsszel tanulhat a rendszerből, de a helyi sajátosságok - többek között az ibériai Ibéria számos cseppfolyósított földgáz-terminálja - miatt nem alkalmas az azonnali európai szintű bevezetésre. Az országoknak azt is el kellene dönteniük, hogy miként kompenzálják a gázüzemeket a felső határérték és a magasabb piaci ár közötti különbségért, amelyen az üzemanyagot vásárolják, akár állami finanszírozás, akár más energiatermelőkre kivetett adó révén.

Az Európai Bizottságnak novemberig még azt is tisztáznia kell, hogy az energiacégekre kivetett különadóból befolyt 150-200 milliárd eurós bevételből hogyan támogatják majd a háztartásokat és a vállalkozásokat. Az uniós rezsicsökkentési terv részletszabályai egyelőre nem ismertek, miközben egyre nagyobb bedőlési hullámmal fenyegetnek az emelkedő energiaköltségek.