Ahogy az athéni kormány és az országot hitelező eurótagállamok és IMF közti tárgyalások araszolnak előre, a piaci befektetők egyre inkább úgy érzik, hogy egy meglehetősen rosszul sikerült valóságshow szemtanúi - mondta egy elemző a CNBC-nek. Miután a felek február végén megállapodtak arról, hogy folytatják az előző kormányok idején kezdett EU-IMF segélyprogramot, újra és újra reflektorfénybe kerülnek a tárgyalások.

Ezért aztán a görög helyzet folyamatosan téma a kereskedők, a brókerek és az elemzők körében, ám egyre kevésbé társalognak róla úgy, mintha egy komoly színház egymást követő előadásairól beszélnének. Ehelyett úgy emlegetik az újabb és újabb fejleményeket, mintha a vurstliban elvert idejükről fecsegnének egymással. Görögország olyan, mint azok a valóságshow-k, amelyek eleinte érdekesek, később azonban végtelenül unalmassá válnak - véli Brian Jacobsen, a Wells Fargo bank vezető portfóliómenedzsere.

Szépen beszélnek

A szappanopera legújabb részében, a hét elején olyan jeleket küldtek a felek, amelyek arra utalnak, hogy a tárgyalások újra sínen vannak. Néhány hete Rigában a hétfői találkozó résztvevői, az eurótagállamok pénzügyi vezetői barátságtalan hangulatban váltak el egymástól, és még a hét végén is arról szóltak a hírek, hogy az athéni kormány ülésének résztvevői nem óhajtanak további engedményeket tenni a hitelezőknek.

éA megfigyelők szerint hallhatóan megváltozott a felek hangneme a két legkritikusabb kérdésben, a nyugdíjrendszer és a munkaerőpiac reformjának ügyében. Ez fontos újdonság - véli Evariste Lefeuvre, befektetési stratéga. A görög illetékesek többet beszélnek a nyugdíjreform fontosságáról, miközben az európai politikusok arra helyezik a hangsúlyt, hogy csak a költségvetési egyensúly megtartását várják az athni kormánytól, hogy ezt hogyan éri el, az egyéni szoc. probléma.

Menjenek csak

Jelenleg azt látjuk, hogy a görög kormány keresi a lehetőségét, hogy minél kisebb arcvesztéssel engedjen a donorok követeléseinek - véli Bill Adams, PNC Financial Services Group vezető nemzetközi gazdasági szakértője. Azon lamentálnak, milyen messze kell elmenniük a reformokban, miközben szépen kifutnak a pénzükből. Eljön a pont, amikor gyakorlatilag fizetésképtelenné válnak, és akkor majd nem tehetnek mást, mint hogy elfogadják, amit a többi eurózóna-ország akar.

Sok szakértő úgy véli, hogy Európa sokkal jobb állapotba kerülne, ha a Görögország csődbe menne. Az államadósság túlnyomó része a többi eurótagország kezében van, ezért az összeomlás nem járna dominóhatással, csak a görög társadalmat vasalná ki - fejtegeti John Rutledge, a SAFANAD pénzügyi szolgáltató vezető befektetési stratégája. Ha a csőd nyomán az európai értékpapírok ára zuhanni kezdene, akkor két kézzel vásárolnám azokat - teszi világossá álláspontját.