Most először fordul elő, hogy a tartályhajók mind a hét amerikai cseppfolyósított földgáz exportterminálnál egyszerre dokkolnak vagy rakodnak - írja a Bloomberg.

Bár a tartályhajók várhatóan kevesebb mint egy napig lesznek csak egy időben valamelyik kikötőben, a rakodásukból eredő kereslet hozzájárult ahhoz, hogy szombaton rekordmennyiségű, 13,3 milliárd köbméter földgáz áramlott az amerikai LNG-exportterminálokhoz. Soha nem volt még ekkora forgalom az amerikai földgázlefejtő-állomásokon.

Amint a Calcasieu Pass terminál is teljes üzembe áll, a hét amerikai lng-betározó kikötő akár napi 13,9 milliárd köbláb földgázt is képes lesz lehívni és a hajókba tölteni. Ez megszilárdíthatja az Egyesült Államok előnyét Katar és Ausztrália előtt, mint a szuperhűtött erőművi üzemanyag világelső szállítója - derül ki az amerikai Energiainformációs Hivatal adataiból. 

A vízen lévő mintegy öt tucat amerikai LNG-szállítmány több mint kétharmada Európába tart, ahol az alacsony téli készletek és az Oroszország és Ukrajna közötti feszültségek miatt a földgáz ára a kontinensen az amerikai Henry Hub referenciaár hatszorosára emelkedett. 

Az elmúlt időszakban a Gazprom visszafogta az Európába irányuló a szállítmányokat, de az ukrán válság miatt jelentősen megnőtt a kockázata, hogy Moszkva teljesen leállítja a földgáztranzitot. A kontinens számára ez nagy érvágást jelentene: a felhasznált földgáz közel 40 százalékát importálják Oroszországból. Az ukrán konfliktus kiéleződésekor Joe Biden elnök vészforgatókönyvként az amerikai és katari lng-termelőket is felkereste, hogy plusz kapacitásokat szerezzen Európának.