A január 3-4-én 1014 francia választópolgár megkérdezésével készült reprezentatív felmérés szerint a megkérdezettek 28 százaléka volt pozitív véleménnyel a francia elnök politikájáról, ami öt százalékpontos emelkedést jelent decemberhez képest, amikor a franciák alig 23 százaléka támogatta az elnöki politikát - írja az MTI.

Macron tevékenysége a franciák valamivel kevesebb mint háromnegyedének (72 százalék) továbbra se tetszik, de a francia elnök tetszési mutatója jelenős mértékben, mintegy nyolc százalékkal nőtt a 65 év felettiek és ugyanennyivel a munkások körében. Az első kategóriában jelenleg 34, a második esetében 20 százalékos az elnök támogatottsága.

A Paris Match kommentárja szerint mindez arra utal, hogy Macron tetszési mutatójának javulása a jobb életkörülményeket követelő sárgamellényesek nyomására bejelentett szociális intézkedéseknek köszönhető, s az elnök népszerűsége visszatért a folytatódó tüntetések előtti szintre.

A sárga láthatósági mellényt viselő tüntetők november 17-én vonultak először utcára tiltakozva az ellen, hogy a kormány emelni akarta az üzemanyagokat sújtó környezetvédelmi adót. A kabinet végül elállt ettől, és december közepén jogosnak nevezve a társadalmi elégedetlenséget több olyan intézkedést is bejelentett mintegy 10 milliárd eurós összegben, melyek célja a szegényebb társadalmi csoportok helyzetének javítása. A kormány álláspontja szerint már csak egy radikalizálódott kisebbség folytatja a megmozdulásokat, amelyeken egyebek mellett a vagyonadó visszavezetését és az állampolgári kezdeményezésű népszavazás intézményének bevezetését is követelik.
A franciák csaknem fele (48 százalék) úgy értékeli, hogy Emmanuel Macron jól képviseli Franciaország érdekeit a világban, de csak 19 százalékuk érzi úgy, hogy az elnök közel áll a franciák mindennapi problémáihoz.

Edouard Philippe miniszterelnök tetszési mutatója is jelentősen, mintegy hét százalékponttal javult az elmúlt hónapban és jelenleg 33 százalékon áll.

A felmérés szerint a franciák most először érzik úgy, hogy a Marine Le Pen vezette radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés testesíti meg a leginkább az elnök ellenzékét. Így látja a megkérdezettek 35 százaléka. Korábban a Jean-Luc Mélenchon vezette radikális Baloldali Lázadó Franciaországot érzékelték a legerősebb ellenzéki erőként a franciák, amelyet most 30 százalékuk értékelt Macron elsőszámú ellenfeleként.