Átmenetileg leállítják a Lengyelországba irányuló gabonaexportot, kizárólag a szigorúan ellenőrzött tranzitot engedélyezik – közölte a Dorohusk lengyel-ukrán határátkelőn rendezett sajtóértekezletén Robert Telus új lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter.

A csütörtök este a hivatalába beiktatott Robert Telus Mikola Szolszkijjel, Ukrajna agrárpolitikai és élelmiszerügyi miniszterével találkozott a lengyel-ukrán határon. A megbeszélésüket követő közös sajtóértekezleten a lengyel miniszter elmondta: az ukrán partnere javasolta, hogy bizonyos időre

nagyon erősen korlátozzák, sőt, jelenleg teljesen leállítják a gabonafélék lengyelországi szállítását

Hozzátette: mindez nem vonatkozik a gabonatranzitra.

A Lengyelországon áthaladó szállítmányokat viszont a lengyel és az ukrán fél egyaránt "erőteljesen nyomon fogja követni", vagyis elektronikus nyomon követést alkalmaznak, leplombálják a szállítmányokat.

Telus bejelentette: feltehetőleg jövő pénteken újból találkozik Szolszkijjel, aláírják a most megbeszélteket rögzítő megállapodást.

Mikola Szolszkij a leállítandó kivitelről beszélve konkrétan

a búzát, a kukoricát, a repcét és a napraforgót említette.

A tervezett korlátozási intézkedések értelmében a gabonaexport kizárólag a lengyel fél jóváhagyásával lesz lehetséges - mondta el.

Hozzáfűzte: a lengyelországi, valamint más európai uniós kikötőkbe irányuló gabonatranzit esetében az ukrán fél Varsó "maximálisan konstruktív hozzáállására" számít.

A gabonaügy kezeléséről Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdai varsói látogatásakor született előzetes megállapodás.

Telus a csütörtöki kinevezését követően összehívta az ukrán gabona miatt fennálló helyzettel foglalkozó válságstábot. A pénteki sajtókonferencián bejelentette: jövő szerdán találkozni szeretne az alacsony felvásárlási árak miatt az északnyugat-lengyelországi Szczecinben tiltakozó gazdákkal.

 

 

 

Belpolitikai válság fogadta Varsóban Zelenszkij elnököt, lemondott a lengyel agrárminiszter

Belebukott Henryk Kowalczyk lengyel mezőgazdasági miniszter a Lengyelországba áramló ukrán gabona miatt egyre mélyülő belpolitikai válságba. A miniszter azért mondott le, mert nem tudja betartani a közelmúltban az egyre dühösebb gazdáknak tett ígéretét, vagyis rávenni Brüsszelt, hogy szüntesse meg az ukrán gabona vámmentességét és vezessen be ismét importkorlátozásokat. Kowalczy lemondása egybeesett Zelenszkij ukrán elnök varsói látogatásával. Bővebben>>>