Az Allianz alá tartozó Euler Hermes hitelbiztosító társaság szakértői különböző forgatókönyvek modellezésével mérték fel, milyen következményei lehetnek az orosz-ukrán háborúnak. Szerintük az energiaárakban, a kereskedelemben és a pénzügyi szektorban várhatóak a leglényegesebb változások, és kulcsfontosságú tényező, hogy Oroszország sokkal jobb helyzetből vágott neki a konfliktusnak, mint 2014-ben, amikor a Krím-félszigetet annektálták.

A három modell a háború végkimenetelét veszi figyelembe, ezek alapján elsötétítésről, eszkalálódó válságról és tűzszünetről készült forgatókönyvet különböztettek meg. Közülük az utóbbinak már csupán 10 százalék körüli esélyt jósolnak, a konfliktus gyors diplomáciai lezárásakor lehetne róla szó, és eszerint enyhe szankciók érnék csak Oroszországot, de még így is visszavetnék a korlátozások Ukrajna gazdaságával együtt.

Mire számíthatnak az oroszok?

A sokkal valószínűbb eszkalációs vagy elsötétítős forgatókönyvek kényesen fogják érinteni az orosz gazdaságot, de lényesen eltérő mértékben. Előbbi extra 1 százalékos inflációnövekedéssel, és a nemzeti össztermék fél százalékpontos lassulásával, illetve 20-60 bázisponttal romló kamatfelárakkal számol. Az elemzők szerint, amiatt nem számolhattak komolyabb értékekkel, mert az oroszok sokkal jobban be vannak biztosítva a magas gázárakkal, mint anno a konfliktus 2014-es kirobbanása idején.

Az elsötétítés forgatókönyvre is mindössze 20 százalékos esély van az Euler Hermes szerint, ahol a gázexport teljes leállításával számoltak. Ebben az esetben a földgáz ára 140 euróra emelkedne megawattonként, ami 2,5 százalékponttal dobná meg a várt európai 3,8 százalékos inflációt, és nagy valószínűség szerint recesszióhoz vezetne.

Az országot legerősebb szankciókkal fenyegető államok (USA, EU, Egyesült Királyság, Japán, Svájc, Norvégia, Ukrajna), Oroszország megszerzett kereskedelmi többletéhez, 60 százalékban járultak hozzá az elmúlt években. Többlet révén azonban még így pozitív fizetési mérleget produkálhatna az orosz kereskedelem.

Nem várható gázelzárás

Ami sokkal fájdalmasabb lenne, az a gáz és olaj exportjának Kínába irányítása, ugyanis ennek technikai feltételei egyelőre hiányoznak. Hiába jelentette be a téli olimpián Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök, hogy nincsenek határai gazdasági együttműködésük szorosabbra fűzésének.

A Szibéria Ereje vezeték 2020-ban nagy ugrás jelentett a Kína felé irányított gáz kereskedelemben, de ez még így is csak a 10 százalékát tette ki Kína földgáz importjának. A vezeték eddig 20 százalékos kihasználtságon üzemelt, de még ha az ideális 80 százalékos kihasználtsággal számolunk, az akkor is csupán az Európában eladott gázmennyiség 15 százalékát tenné ki.

Az Euler Hermes szakértői ezért nem számítanak arra, hogy Oroszország tartósan szeretné elzárni a gázcsapokat, hiszen ez az ország export- és adóbevételeinek "meredek csökkenését" jelentené. Ettől függetlenül az ország kedvező finanszírozási pozíciója miatt, a néhány hónapos gáz kiéheztetések nem kizárhatóak.

A papírforma hatása

Az eszkalálódó forgatókönyven 65 százalékos esélyt jósolnak a tanulmány összeállítói, eszerint komoly kereskedelmi és pénzügyi szankciók lépnek életbe. Az energiahordozók forgalmát részlegesen korlátoznák, és Oroszországot lekapcsolnák a SWIFT-rendszerről (ahogy azt már megszavazták a tagállamok), és a három legnagyobb orosz bank mozgásterét is érdemben korlátozná.

Ha ezek valósulnak meg, akkor idén még 1 százalékkal nő az orosz gazdaság, de jövőre 2,5 százalékos visszaesés következne, az infláció idén 13, jövőre 11 lenne, de az ország képes volna fizetni a nemzetközi kötelezettségeit.

Az oroszoknál érezhetően rosszabbul járna Ukrajna, ahol időn 6, jövőre pedig 10 százalékos GDP csökkenés jelez előre az Euler Hermes. Szerintük csakis IMF beavatkozással kerülhetné el az államcsődöt. Európában lassulna a gazdasági növekedés, de így is 3,3 százalékos GDP növekedést jósolnak idénre, ami jövőre 2 százalékra mérséklődne. Ezeket a számokat az infláció idén 4,8, illetve jövőre 2,3 százalékkal követheti.

Az ukránok mindenképp vesztenek

Ukrajna az alig 10 százalékos eséllyel bekövetkező tűzszüneti forgatókönyv esetén elkerülné az államcsődöt, de még így is nyugtalanítóbb lenne a makrogazdasági helyzete, mint Oroszországé.

Amennyiben "elsötétítik" az oroszokat, 5 és 6 százalékos zuhanás várna rájuk, és 20, majd 25 százalékos inflációval kéne számolniuk az elkövetkezendő években.

Eszerint a forgatókönyv szerint is rosszabbul jönnének ki a helyzetből az ukránok, akiknél az előbbi számok jóval erősebb visszaesést jeleznek. Idén 15, majd 10 százalékos GDP visszaesést prognosztizálnak. Akárhogyan is alakul a konfliktus, az Euler Hermes szakértői szerint, Ukrajna mindenképpen a legrosszabbul jár.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.