Az orosz gázszállítások leállítása az Északi Áramlat 1 gázvezetéken karbantartás miatt rövid távon nem okoz gondot Csehországnak, mert a rendelkezésére álló tározókat 75 százalékban feltöltötték - árulta el a Radio Prahának Jozef Síkela a prágai kormány ipari és kereskedelmi minisztere. Ez a mennyiség jelenleg elegendő az ország rövid távú szükségleteinek fedezésére, persze az a nagy kérdés, mekkora az ország összes tárolókapacitása.

Ezzel egyidejűleg a kormány felkészült egy tartaléktervvel is elsősorban arra az esetre, ha a moszkvai vezetés úgy döntene, hogy nem indítja újra a gázszállításokat a karbantartást követően. Ennek szellemében folyékony gázt (LNG) importálnának oly módon, hogy a  Hollandiában lévő úszó terminálon keresztül töltenék be azt az európai vezetékhálózatba.

Kényelmetlenségek várhatók

Értékben számolva Csehország éves szükségletének egyharmadát szerezhetik be ebből a forrásból. Ez a terminál szeptember végén-október elején kezdheti meg működését.

Ezzel együtt, ha a Kremben úgy gondolják, hogy fokozzák az Európa ellen indított energiahordozó-háborút a gázcsapok elzárásával vagy csak kicsire nyitásával, akkor a cseh vállalatokra és magánszemélyekre "kényelmetlen" időszak vár ősszel és különösen télen. Ez azt jelentené, hogy szorosan szabályozni kellene a felhasználást a legfontosabb ipari szektorok működésben tartása érdekében.

Az esetleges gázhiánnyal járó kellemetlenségek, főként az áremelkedés kompenzálására 66 milliárd koronás (1100 milliárd forint) alapot hoznak létre, amelyből a vállalatokat és a  háztartásokat is támogatnák. Ebből egy-egy háztartás meghatározott feltételek mellett 20 ezer koronára (333 ezer forint) lesz jogosult.