Az orosz erők megpróbálják megrohamozni az Azovsztal üzemet. Megpróbálják megtörni Mariupol védőinek utolsó ellenállását az acélgyár területén - mondta a Guardian híre szerint Olekszij Arestovics elnöki tanácsadó az ukrán állami tévében.

A fejlemény váltást jelent ahhoz képest, mint amit csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök mondott: arra szólította fel a csapatokat, hogy vegyék blokád alá a gyárterületet, "hogy egy légy se tudjon átjutni".

Putyin csütörtökön Szergej Sojgu védelmi miniszterrel folytatott televíziós beszélgetésben közölte, hogy meggondolatlan lenne az orosz erőknek megrohamozni az Azovsztal gyárkomplexumot, helyette inkább vegyék blokád alá a területet. "Semmi szükség behatolni ezekbe a katakombákba, és alákúszni a gyárépületeknek". (Ekkor úgy tűnt, az oroszok támadás helyett kiéheztetik a stratégiailag fontos déli kikötőváros utolsó ukrán védőit, hogy megadásra kényszerítsék őket.)

Több mint 300 embert vittek Oroszországba

Mariupolból április 21-én 308 embert vittek Vlagyivosztokba, amely több mint 9000 kilométerre keletre fekszik az ukrán kikötővárostól - írta Petro Andriuscsenko, a város polgármesterének tanácsadója a Telegramon a Kyiv Independent híre szerint. Az embereket iskolákban és kollégiumokban helyezték el. Korábban is érkeztek hírek arról, hogy több ezer mariupoli lakost költöztettek erőszakkal Oroszországba - jegyzi meg a Guardian.

Heves harcok Kelet-Ukrajnában

Az ukrán erők "heves harcok" után visszaszerezték az ellenőrzést három, az orosz határhoz közeli falu, Bezruki, Szlatine és Prudjanka felett - írta a Guardian híre szerint Harkiv régió kormányzója, Oleg Szinegubov a Telegramon. A harcok pénteken zajlottak, a kormányzó szerint az orosz erők lakóházakat támadtak meg, két ember meghalt.

Közben a szomszédos Luhanszk kormányzója, Szerhij Gajdaj folyamatos bombázásokról számolt be. Az orosz erők továbbra is támadják Rubizhne és Szeverodonyeck városát. A kormányzó felszólította a lakosokat, hogy ha van lehetőségük rá, meneküljenek el; önkéntesek segítenek nekik elhagyni a területet.

Rakéta csapódott Odessza egyik lakóházába

A helyi hatóság közleménye szerint szombaton rakétacsapás érte a déli kikötőváros, Odessza infrastruktúráját. Egyelőre részleteket nem közöltek. Több rakéta csapódott be, a közösségi médiás felvételek szerint egy lakóházat is találat ért. Odessza a Fekete-tenger partján, Ukrajna déli partjainál fekszik, az orosz hadsereg egyik fő célpontja az háború kezdete óta.

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint az orosz rakétacsapások célja Odessza megfélemlítése. Oroszországot a terrorizmus állami támogatójának kell nyilvánítani, és ennek megfelelően kezelni - írta Kuleba a Twitteren.