Csokinyúlnak álcázott drogszállítmányt fogtak a belga hatóságok a brüsszeli repülőtéren: mint kiderült, a nyuszik csomagolása több ezer ecstasytabletta elkészítéséhez elegendő MDMA-t rejtett – írja az Euronews.

A csomagot Belgiumban adták fel egy hongkongi címre, az álcsokinyuszikat pedig egy veterán vámos, Pol Meuleneire vette észre.

Belgiumban az utóbbi időben egyre gyakrabban fordul elő, hogy postán keresztül próbálnak meg eljuttatni bizonyos kábítószereket A-ból B-be. A hatóságok szerint 2022-ben csak a brüsszeli repülőtéren hat tonnányi illegális drogot foglaltak le.

Belgium kulcsszerepet játszik a drogkereskedelemben

A Latin-Amerikából érkező kokain jelentős része áthalad az antwerpeni kikötőn, ahonnan vagy európai országokba szállítják tovább azt, vagy olyan gazdag tengerentúli piacokra, mint Ausztrália.

A kereskedelem másik iránya is virágzó: a szintetikus drogokat elállító európai laborokból sok kábítószer kerül először az antwerpeni kikötőbe, majd onnan az amerikai kontinensre.

A kokain a második legnépszerűbb kábítószer Európában, mióta a kontinens országai nem csupán a terjesztésben, hanem a drog előállításában is részt vesznek.

Az Andok országaiból Nyugat-Európába érkező kokain elsődleges átjárói eredetileg Belgium, Hollandia és Spanyolország voltak, ezek az ismert útvonalak azonban megváltoztak, amikor Európa szerepet vállalt a kokain előállításában.

Európa is beszállt a kokainbizniszbe

Az Európai Unió kábítószer-ellenes ügynöksége (EMCDDA), és az Europol szerint a kokain még soha nem volt ilyen könnyen elérhető a kontinensen.

A kokain mára a kannabisz után a második leggyakrabban fogyasztott tiltott szer Európában, a kiskereskedelmi piacát jelenleg 10,5 milliárd euróra becsülik. A kokainfogyasztás a kontinens déli és nyugati részén a legmagasabb, és a 15-34 éves korosztály körében a legnépszerűbb, közülük az elmúlt évben 3,5 millióan nyúltak az illegális kábítószerhez.

A drog előfordulása Ausztriában a leggyakoribb, ahol a lakosság 5,6 százaléka fogyasztott kokaint a 2021-2022-es időszakban, második a dobogón Írország (4,8 százalék), őket követi Horvátország, Hollandia, Spanyolország és Franciaország.

A 26 vizsgált nemzet közül Magyarország 0,6. százalékkal a 21. helyet kapta a listán, így a magyar kokain piacon egyelőre nem kell robbanásszerű fellendülésre számítanunk.