A keddi amerikai kamatdöntés a várakozásoknak megfelelő volt: a korábbi nagy lépések után immár csak egy szerényebb, 25 bázispontos emelésre került sor. Ezzel az amerikai alapkamat 5,25 százalék lett, és miután az infláció hónapok óta csökken, jó esély van rá, hogy már nem is lesz szükség több ilyen lépésre.

Ez lehet a teteje

A Fed által kiadott közlemény nem sok előrejelzést adott a további várható irányról, érződött rajta, hogy az esetlegesen felmerülő váratlan piaci események miatt nem akarják megkötni a kezüket, ugyanakkor egy korábbi mondat, ami a további emelésre szokott utalni, most kimaradt a közleményből. Ezt értékelhetik úgy a piaci szereplők, hogy nincs már további emelési szándék, ha a folyamatok az eddigiek szerint alakulnak, vagyis folytatódik az infláció csökkenése.

Adatvezérelt üzemmód

Hangsúlyozták, hogy adatvezérelt üzemmódban fognak dolgozni, vagyis ha váratlan események következnek be, akkor ezekre rugalmasan reagálnak, és nem vetheti majd senki a szemükre, hogy nem ezt ígérték. Ennek azért tulajdoníthatnak nagy fontosságot, mert a Fed a kibontakozó, majd hirtelen több évtizedes csúcsra emelkedő inflációt sokáig nem akarta elhinni a korábbi évek deflációs folyamatai miatt. A rugalmas reagálás lehetőségét így meg akarják hagyni, hogy ne álljon elő hasonló helyzet.

Ki kellett mondania

Az újságírói kérdéseknél aztán már nehezebben tudta megkerülni a választ Jerome Powell, a Fed elnöke, és végül

kimondta, hogy alapesetben már nem nem terveznek további emelést.

Ugyanakkor jelenlegi terveik szerint a kamatcsökkentési ciklus megkezdését sem kapkodnák el: év végéig fennmaradna a jelenlegi kamatszint, ha semmilyen rendkívüli esemény nem történik. 

Globális hatás

Ez már jelenthet enyhe csalódást azoknak, akik korábbi lazításra számítottak, de nyilván ez sem kőbe vésett időpont: ha a folyamatok indokolják, ez is rugalmasan módosulhat: a terv a mostani folyamatok alapján várható inflációs pályára épül. Meglepetés így alapvetően senkinek nem hozott a döntés és indoklása, a kamat tetőzése megnyugtatóan hat világszerte, mivel ez más jegybankok mozgásterére is hatással van.