A lakosság 21 százaléka elutasítja az EU-tagságot. A tárca hathavonta készít felmérést a lakosság körében Szerbia EU-csatlakozásáról. Joksimovic szerint a jelenlegi eredmény nagyon fontos változás, hisz két évvel ezelőtt ez a szám még 42 és 47 százalék között mozgott - idézi az MTI.

Az állampolgárok az EU-csatlakozás legnagyobb előnyét a fiatalok jobb jövőbeli kilátásaiban, a munkahelyteremtésben és az unión belüli szabad mozgásban látják.

QP | Quality Placement

A miniszter emlékeztetett, hogy egy idei februári döntés szerint Szerbia évente 200 millió euró vissza nem térítendő támogatást kap az uniós előcsatlakozási alapokból határ menti együttműködésre, valamint az infrastruktúra-fejlesztésre: utakra, kórházakra, iskolákra és a közigazgatás reformjára.

Szerbia 2009. december 19-én nyújtotta be az uniós csatlakozás iránti kérelmét és 2012 óta uniós tagjelölt. A tervek szerint 2025-re válhat az Európai Unió teljes jogú tagjává, de ehhez szükség van arra, hogy 2023-ig minden szükséges feltételnek eleget tegyen, illetve 2019-ig rendezze a kapcsolatát Koszovóval.

A 35 európai uniós csatlakozási tárgyalási fejezetből eddig mindössze 12 fejezetet nyitottak meg a nyugat-balkáni országgal.

Képünk forrása: Pixabay