Angela Merkel állítólag azt állította, hogy első találkozójukon egy régi KGB-s trükkel kicselezte Vlagyimir Putyint, minden oroszok államfőjét a Kremlben. Nem tett mást, mint hogy hosszú perceken át pusztán üveges szemmel hallgatta tárgyalópartnerét. Február 7-én Berlinben a német szociáldemokrata párt (SPD) vezetői hasonló taktikával revolverezték Merkelt, és a kancellár pislantott először - derül ki a Bloomberg háttércikkéből.

Merkel és csapata ezt megelőzően egy napon és egy éjszakán át alkudozott az SPD delegációjával a nagykoalíció folytatásának feltételeiről a CDU pártközpontjában. A szociáldemokraták betolták az asztalra az ultimátumukat: kérik a külügyi, a pénzügyi és munkaügyi tárcát, különben nem lesz alku. Úgy gondolják, hogy ezek birtokában meghatározhatják a kormány politikáját, főként az Európa-politikát.

Nem volt hova hátrálni

Az SPD arra bazírozott, hogy a CDU és a CSU korábbi koalíciós próbálkozása a szabaddemokratákkal és a Zöldekkel kudarcba fulladt. Egy újabb csalódást okozó próbálkozás több mint négy hónappal a szeptemberi parlamenti választások után azzal fenyegetett, hogy előrehozott választások lesznek, amelyeken a népharag elsodorja az egész kormányzó elitet. Még a kancellárt is, aki 12 éve vezeti az országot.

Ez a tét elég nagy volt ahhoz, hogy Merkel beadja a derekát. Olav Gutting CDU-s képviselő fekete humorral annyit mondott: Hú, legalább a kancellári posztot megtartottuk. Merkel fájó döntésről beszélt a ZDF tévétársaságnak, hozzátéve: de mi lett volna az alternatíva? Ezzel arra utalhatott arra, hogy kellett valamit kínálni az SPD 460 ezer tagjának, amiért cserébe a pártszavazáson a koalíció mellé állnak.

Micsoda fordulat

Angela Merkellel óriásit fordult a világ egy év alatt. Donald Trump amerikai elnök 2017. eleji beiktatása idején őt tartották a nyugati liberális világrend védelmezőjének és új vezetőjének. Ahogy Trump felrúgta a csendes-óceáni partnerségi megállapodást és visszavonta országát a párizsi klímaegyezményből, Merkel hangsúlyozta elkötelezettségét a szabad kereskedelem és klímaváltozás megakadályozása mellett.

Elhíresült az a megjegyzése, miszerint a Nyugat-Európa és az USA közti különleges viszony, amely a második világháborúban alakult ki, bizonyos fokig a végéhez ért, Európa már nem számíthat úgy Amerikára, mint korábban. Sokan úgy látták, ő lehet az a nyugati vezető, aki szembe száll Kína és Oroszország erősödő világpolitikai ambícióival.

Ehhez képest a mostani vita a CDU és az SPD között, ami egy egyszerű koalíciós alkunak indult egy jobb- és egy balközép párt között, hirtelen átfordult egy referendumba az uralkodó elittel szemben. Ugyanazt a folyamatot látjuk, ami a fejlett világ más országaiban lendületet adott az elitellenes, populista mozgalmaknak.

Feljött a radikális jobb

Az euroszkeptikus, bevándorlóellenes Alternatíva Németországnak (AfD) párt, amely tavaly tavasszal majdnem felbomlott belső ellentétei miatt, a választásokra összeszedte magát, és több mint 13 százaléknyi szavazatot kapott. Ezzel először jutott be radikális jobboldali párt a német parlamentbe az ötvenes évek óta. Merkel "lépésről lépésre oldjuk meg a problémákat" politikája elhalványult az AfD muszlimfaló retorikájával szemben.

Az ősz már előrevetítette, hogy Merkel nagy bajba került. Az elhúzódó koalíciós tárgyalások miatt alig jelent meg a nemzetközi színtéren, ahol átvették tőle a show-t olyan ifjú politikusok, mint Emmanuel Macron francia államfő. Egyre erősebb a közvéleményben az a benyomás, hogy ha Németországnak nem lesz kormánya, az az ő hibája lesz - mondja Jan Techau politológus professzor.

Sérülékenyebb, mint valaha

A február eleji késő éjszakai engedmény már saját pártjában is kisebb palotaforradalmat indított el. Egymás után jelentek meg a nyilatkozatok arról, hogy Merkel asszonynak bizony már most el kellene kezdenie foglalkozni az utódlásával. Alexander Mitsch, a CDU egyik lobbicsoportja, az Értékek Uniója elnöke úgy látja, hogy nem fogja kihúzni a ciklus végéig (2021-ig), mert túl sok törésvonal húzódik majd meg az új koalícióban (már feltéve, hogy létrejön).

A CDU-ban kisebb valószínűséggel robban ki olyan belső lázadás a vezetéssel szemben, amilyen az SPD-ben azzal fenyeget, hogy a tagság a február végi pártszavazáson elutasítja a vezetőség CDU-val kötött paktumát. Kevés pontos információ tudható a párt hangulatáról. Két regionális lap készíttetett egy felmérést, amelyből az derült ki, hogy a szociáldemokrata párttagok kétharmada az újabb koalíció pártján áll.

Ugyanakkor Angela Merkel soha nem volt olyan sérülékeny, mint most. A koalíciókötés nélkül veszélybe kerülhet, hogy beállítsa elődje, Helmut Kohl 16 éves kormányzási rekordját. Egyelőre elszántnak látszik, a ZDF-interjúban azt mondta: akárhogy is lesz, végigcsinálja a parlamenti ciklust.

A fotó forrása: Odd Andersen/AFP