A Kijev védelméért felelős két ukrán tábornok egy parancsnoki szobában mutatta meg a BBC riporterének, hogyan akarják megvédeni az ukrán fővárost az orosz támadástól. Az első cél, hogy a lehető legtávolabb tartsák az orosz tüzérséget a város központi részétől. A parancsnokok úgy vélik, tisztjeik és katonáik a maguk javára fordíthatják Kijev környékének terepviszonyait.

A várost ugyan több rakétatámadás is érte, amelyekben március 14-én egy ember meghalt, lakóházak sérültek meg és több tucatnyi lakos hajléktalanná vált. Ugyanakkor Kijev központja és több külvárosa lényegében érintetlen egyelőre, miközben számos további ukrán várost tönkretett a orosz tüzérség.

A tábornokok elmondása szerint nehéz kívül tartani az ukrán fővárost az orosz rakétacsapatok és tüzérség lőtávolján. Andrik Kriscsenko tábornok szerint szerencsére a város óriási területet foglal el és számos kisebb folyó keresztezi, amelyek a Dnyeperbe tartanak. Utóbbi, amely jóval terjedelmesebb, mint a Duna Budapestnél, két nagy részre osztja Kijevet.

Harc Kijev körül

Mindezek nehezítik és könnyítik is a város védelmét. A védők decentralizált, kisebb erődök sorozatából álló védelmet építettek ki, kihasználva, hogy tőzeglápok övezik a várost, amelyek járhatatlanok a nehéz katonai járművek számára. A kisebb folyók feletti átjárókat felrobbantották. További előnye a városnak, hogy ipari központ, így felhasználhatták az üzemeket katonai célra a homokzsákoktól a tankcsapdák gyártásáig.

Szerhij Knyazev tábornok elmondta, hogy az orosz erők két nagy konvojban közelítették meg a várost, az egyik északnyugatról, a másik keletről. Ezekhez tartozott az elhíresült 60 kilométeres hosszban felvonuló utánpótlást szállító teherautó-oszlop. Ezeket megtámadták és arra kényszerítették, hogy szétszóródjanak, így egyenként kisebb erőt képviselve immáron kisebb veszélyt jelentenek.

Az északnyugati irány az oroszok fő támadási iránya - ebből indulva az Iprin folyónál 20 kilométerre közelítették meg a városközpontot. Az ukránok jól felszerelt erőkkel tartják ezt a frontot, felrobbantották a stratégiai fontosságú átkelőket. Több ezer embert sikerült kimenekíteni, akiknek a csak a legszükségesebb holmijuk marad, illetve sokszor a kutyájukkal, macskájukkal menekültek.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.