A migráció önmagában túlterhelheti a brit - illetve nyilván bármely további EU-tagország - közszolgáltatási rendszerét. Ez lehet a kulcseleme annak a reformcsomagnak, amelyet Nagy-Britannia kérésére az unió tagországainak vezetői elfogadhatnak - derül ki a konzervatív Telegraph tudósításából.

Azonnal!

A részletekről a hét végén tárgyalt Donald Tusk az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke és David Cameron Nagy-Britannia miniszterelnöke. A brit kormányfő meg tudta győzni tárgyalópartnerét, hogy országának olyan jogosítványra van szüksége, amely "közszolgáltatási vészhelyzetre" hivatkozva lehetővé teszi, hogy azonnal korlátozásokat vezessenek be a bevándorlásban.

Tusk engedményének lényege, hogy már a bevándorlás magas szintje elég indok arra, hogy ezt a vészhelyzetet bejelentsék, mégpedig azonnali hatállyal. A múlt héten Brüsszel egy felvizezett változatot ajánlott ezzel szemben, amely lehetővé tette volna a vendégmunkások egyes juttatásainak négyéves felfüggesztését, de csak akkor, ha Brüsszel jóváhagyta volna London bejelentését.

Emellett három hónapot hagyott a vészhelyzet meghirdetése és a korlátozások bevezetése között.

Nem fog tetszeni

Az euroszkeptikus tory képviselők röviden rossz viccnek nevezték ezt a változatot, amely szerintük a brit oroszlán megsértésére, hiszen hülyének nézik őket, ha azt gondolják, hogy londoni kormány helyzetértékelése uniós ellenőrzés alá vehető.

A hét végi egyezség szerint, bármely vészhelyzeti fék azonnal életbe lép, amit a brit kormány bejelenti, azaz kivették a brüsszeli vétó és a halasztás lehetőségét.

Az Európai Tanács elnöke nem véletlenül kért még időt a végső szöveg összeállításához, hiszen ez a változat azt jelenti, hogy Nagy-Britannia de facto egyoldalú döntéssel korlátozhatja például a kelet-európai EU-tagállamokból érkezők munkavállalási lehetőségeit. Orbán Viktor magyar kormányfő és régiós kollégái hevesen ellenzik ezt a megoldást.

David Cameron januári budapesti látogatásán például a magyar miniszterelnök úgy fogalmazott: a magyar kormány nehezményezi, hogy Anglia korlátozni akarja a kelet-európai tagállamokból érkező munkavállalók hozzáférését a szociális juttatásokhoz.

Elismerték

Ezt az értelmezést erősíti meg a Telegraph szerkesztőinek vélekedése is. Eszerint az engedménnyel az EU először ismerheti el, hogy a jómódú tagállamokat túlterheli az uniós polgárok szabad mozgásának és munkavállalásának lehetősége. Ennek birtokában Cameron joggal érvelhet amellett, hogy sikerült megváltoztatnia az EU-t, amelyben immáron érdemes bennmaradniuk a briteknek.

Ha az unió vezetői február 18-19-ei csúcsértekezletükön rábólintanak a - kényszerű - kompromisszumra, akkor Cameron előtt megnyílik a lehetőség, hogy már júniusra kiírja a függetlenségi népszavazást. (Erre 2017 végéig adott határidőt kormányának.) Ezzel rövid időn belül el lehetne oszlatni a brit kilépéssel (Brexit) kapcsolatos gazdasági-politikai bizonytalanságot.