Megközelítőleg 1,6 millió utas fordult meg 2021-ben a kolozsvári nemzetközi repülőtéren - írta a Maszol. 618 ezren külföldről érkeztek, 622 ezren külföldre utaztak, a fennmaradó létszámot a belföldi járatok utasai tették ki. 2020-hoz viszonyítva az utasok száma 62 százalékkal nőtt, azonban a 2019-es rekordértéktől közel 50 százalékkal maradt el. 2019-ben körülbelül hárommillió utas vette igénybe a Szamosfalván található légikikötőt.

Egy területen azonban fejlődés ment végbe 2019 óta, mégpedig a charter járatok tekintetében. A reptér igazgatóságának a tájékoztatása szerint tavaly 1254 charter járat használta a létesítményt, öt százalékkal több, mint a járvány kitörése előtti utolsó évben.

A turisztikai szezonban heti rendszerességgel, akár heti több alkalommal közlekedtek charter járatok Korfu, Haniá, Iráklion, Zákinthosz, Rodosz, Szkiáthosz, Antalya, Mallorca, Costa Brava, Costa Blanca, Gurdaka és Sarm es-Sejk, valamint Kolozsvár között. Tavaly 15 országba lehetett eljutni Kolozsvárról menetrendszerű légi járatokkal. Idén két új idegenforgalmi célpont válik elérhetővé: Málta és Nizza. A kolozsvári a második legforgalmasabb repülőtér Romániában az otopeni-i után.