Az amerikai ebtenyésztőket tömörítő American Kennel Club (AKC) bejelentette, hogy felvette nyilvántartásába a mudit, a kilenc magyar nemzeti fajta egyikét - vette át az AP jelentését az Index. A mudi mellett az orosz toy terrier is bekerült Egyesült Államokban hivatalosan elismert fajták közé.

Az AKC bejelentése azért fontos, mert innentől az ebtenyésztő szervezet bármilyen versenyén nevezhető a magyar fajta, így például a legnevesebb amerikai kutyakiállításon, a Westminster Kennel Club rendezvényén is. A híradásban beszámolnak arról, hogy a fajta nevének kiejtését "amerikaiul" a moody szó mutatja meg.

A hungarikumkutyák egyike 

A mudi az egyik legritkább, legkevésbé ismert magyar pásztorkutyafajta. A pásztorok német puli néven ismerték, ma már csak ritkán látható a nyájak, csordák mellett - írja a Wikipedia. A fajta céltudatos tenyésztése Fényes Dezső balassagyarmati múzeumigazgató nevéhez fűződik, aki néprajzi gyűjtőútjai során vásárolt néhány ragyogó szőrű, felálló fülű, igen értelmes és tanulékony egyedet az akkor még nem ismert fajtából. Tenyészteni kezdte őket, majd 1936-ban a tenyészállatvásáron bemutatta az általa tenyésztett kutyákat és benyújtotta a fajta első standarját.

A mudi rajongói szerint a kutya élénk, sokoldalú, szorgalmas, elkapja a rágcsálókat, ha kell, tereli a nyárat. Kim Seiter amerikai tenyésztő érzékeny, titokzatos kutyafajtának tartja a mudit, amelyet nem ajánl nyugodt, lassú életet élő gazdáknak. A mudi pedig tagja az magyarországi elitklubnak: az agrártárca még 2016-ban megjelent kutyarendelete meghatározta, melyek a magyar kutyafajták. Kilenc kutyát nevesít a rendelet, rövid- és drótszőrű magyar vizslát, az erdélyi kopót, a komondort, a kuvaszt, a magyar agárt, a pulit, a pumit, valamint az amerikai sikert most elérő mudit. A szóban forgó magyar pásztor- és vadászkutyák egyben hungarikumnak számítanak. 

A mudi amerikai elismeréséhez valószínűleg hozzátett az is, hogy az elmúlt években kiváló eredményeket ért el ez az agility versenyeken, például 2019 őszén egy magyar tenyésztésű kutya, Remény és görög vezetője, Emilia Tziliou szerezték meg a világbajnoki elsőséget. (Az agility versenyen a kutya, gazdája vezetésével megy végig egy a lovas díjugratás által ihletett akadály pályán. A kutyát a gazdája póráz nélkül vezeti végig a pályán, miközben sem a kutyát, sem az akadályokat nem érintheti meg. A verseny időre megy, a pályaelhagyásért vagy egyéb hibáért hibapont jár - derül ki a Wikipedia szócikkéből. )

Kép: Wikimedia Commons

A mudi egyébként már 2004-ben Magyarországon bélyegre került. Ráadásul szerepel a Magyar Nemzeti Bank vadász- és pásztorkutyákat bemutató sorozatában, amely 2019-ben indult a vizslás érmével, 2020-ban jött a komondoros, 2021-ben pedig a magyar agár kapott helyet az érmén. Eddig valamennyi kutyás érme nagyon népszerű volt, a vizslásból és komondorosból 10 ezer darabot dobott piacra a jegybank, az agarasból - feltehetően a korábbi sikernek köszönhetően - már 15 ezret, ám valamennyi érmet hamar elkelt. Az idén a kutyás érmesorozat a mudival folytatódik, ez az érme 2022 október 4-én, az állatok világnapján jelenik meg várhatóan.