A norvég Yara, a világ egyik legnagyobb műtrágyagyártója a földgáz árának ugrásszerű növekedése miatt visszafogja ammónia- és karbamidtermelését Olaszországban és Franciaországban. A lépés egy újabb jele az élelmiszertermelés növekvő költségeinek, ami akár válsághoz is vezethet. 

A műtrágyagyártáshoz használt földgáz ára az elmúlt napokban rekordmagasságba emelkedett az ukrajnai orosz inváziót követően. A Yara Ferrarában (Olaszország) és Le Havre-ban (Franciaország) található üzemei együttesen évi 1 millió tonna ammónia és 0,9 millió tonna karbamid műtrágya előállítására képesek.

"Az egyéb termelőüzemekben végzett optimalizálással és karbantartással együtt a Yara európai ammónia- és karbamidtermelése várhatóan a hét végére a kapacitás körülbelül 45 százalékán fog működni" - áll a vállalat közleményében a Reuters szerint. A norvég cég a világ második legnagyobb ammóniagyártója, kapacitása Európában évi 4,9 millió tonna, amelyet viszont karbamidműtrágyák gyártásához használnak fel.

A Yara tavaly szeptemberben a gázárak emelkedése miatt bejelentette az ammónia termelésének korlátozását Európában, de később közölte, hogy a termelés nagyrészt helyreállt. Magyarországon a legnagyobb - lényegében egyetlen - gyártó, a Nitrogénművek Zrt. szerdán jelentette be, hogy átmenetileg leállítja ammóniatermelését, mert nem bírja a földgáz drágulását. A hazai cég az elmúlt időszakban számos kritikát kapott a kormánytól, mondván, hogy az indokoltnál drágábban adja termékeit a magyar gazdáknak, amit a társaság politikai támadásnak nevezett, mivel Bige László tulajdonos nyíltan bírálta a kormánypártokat, támogatta az ellenzéket.

Európa továbbra is importálhat műtrágyát a világ más régióiból, ahol a gázárak alacsonyabbak, de bármilyen termeléscsökkentés valószínűleg negatív hatással lesz a globális ellátásra. Viszont a lehetőségek szűkek: a régió egyik legnagyobb cége, a román Azomures már decemberben részlegesen leállította a termelését,  az orosz állam pedig február 2-án, a háború kitörése előtt exporttilalmat vezetett be az ammóniumnitrátot tartalmazó termékekre. 

Az orosz-ukrán-háború azzal a veszéllyel is fenyeget, hogy Oroszország teljesen leállítja az európai gázexportját. Ez nagy érvágás lenne, mivel keletről érkezik az Európában használt földgáz 40-45 százaléka. A földgáz nélkül a műtrágya gyártáshoz szükséges alapanyagok és energia sem áll majd rendelkezésre.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.