Az S&P Global nemzetközi hitelminősítő intézet megerősítette a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) hosszú távú besorolását "A-" minősítéssel. A döntést alátámasztó főbb tényezők között az S&P a szilárd tőkehelyzetét, az átfogó likviditási puffereket és az IIB különleges státuszát, mint nemzetközi pénzügyi intézményként - írja közleményében a bank.

A minősítés most azért is nagy szó, mert Szlovákia, Csehország, Románia és Bulgária kormányai már informálisan jelezték, hogy kilépnek az IIB-ből. Az S&P Global nemzetközi hitelminősítő erre hivatkozva a bank A- minősítésre vonatkozó kilátását "stabilról" "negatívra" változtatta. Azt ugyanakkor az S&P Global megjegyzi, hogy a hivatalos kilépési folyamat még nem történt meg, eddig egyik ország sem kezdeményezte formálisan ezt, és ennek a folyamatnak az időkerete sem ismert, nem határozták meg.

Az elmúlt időszakban az IIB az orosz-ukrán-háború miatt került a figyelem középpontjába. A pénzintézetet támadta az ellenzék amiatt, hogy a budapesti székhelyű szervezet tőkéjének 47,46 százalékát az orosz állam fizette be, a második legnagyobb befizető pedig Magyarország, amely a tőke 17,36 százalékát biztosította. Az eredetileg a KGST-országok fejlesztéseit intéző bank különleges jogosítványokkal bír itthon, tagjai egy része például diplomáciai mentességhez hasonló jogokat élvezhet.

Az egyesült ellenzék múlt hét kedden tartott tüntetést az intézmény budapesti székházánál a Lánchíd Palotánál, Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt pedig azt mondta, megválasztása esetén kilépteti Magyarországot a "kémbankból".

Az S&P Global úgy véli, hogy a pozitív dinamika minden kulcsfontosságú teljesítményt illető mutatói jók: a nyereség, a tőke, a hitelportfólió stabil növekedése, az alacsony NPL-szint, valamint Szerbia csatlakozási vágyának bejelentése, lehetővé teszik az IIB számára, hogy hogy hatékonyan ellenálljon a lehetséges pénzügyi kockázatoknak és fenntartsa a pénzügyi stabilitást.

Az ügynökség hangsúlyozza, hogy a 2021 végén felhalmozott likviditási puffer (mintegy 500 millió euró) több mint kétszerese a 2022-ben lejáró IIB-értékpapírok összegének (235 millió euró).

"Az IIB hosszú távú hitelminősítésének magas "A-" szintű megerősítése egy olyan időszakban, amikor a geopolitikai és pénzügyi turbulenciák soha nem látott magasságokba emelkedtek, megerősíti a bank abba vetett hitét, hogy képes ellenállni bármilyen akadálynak" - mondta Nyikolaj Kosuov, az IIB igazgatótanácsának elnöke a döntésről.

"Az IIB története során sok drámai időszakon keresztül ment már, ezekkel nemzetközi csapatunk mindig sikeresen megbirkózott. Köszönöm azoknak a részvényeseknek, akik továbbra is aktívan támogatnak minket, és biztosítom a partnereket, ügyfeleket és befektetőket, hogy az intézmény mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabban vészelje át ezt a globálisan kihívásokkal teli időszakot." - tette hozzá a vezető. 

Magyarország az egyik stabil partner: amellett, hogy már a második legnagyobb tőkebefizető, Szijjártó Péter külügyminiszter azt is jelezte, hogy a kormány akár kész növelni a szerepvállalását az intézményben.

Lapunk megkeresésére korábban a Nemzetközi Beruházási Bank közölte, hogy a szankciók nem érintik. "Az IIB az ENSZ titkárságán bejegyzett nemzetközi pénzügyi szervezetként mindig is kívül állt, áll és fog állni a politikán" - írták a kialakult helyzet kapcsán.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.