Továbbra is az informatikusok iránt a legnagyobb az érdeklődés a szlovák munkaerőpiacon, és még mindig ez tartozik az egyik legjobban kereső szakmák közé – idézte a platy.sk portál elemzését a pozsonyi Új Szó.

A portál szerint a szlovák munkaerőpiacon az elmúlt fél évben – főként a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés miatt – kisebb volt az érdeklődés a frissen végzett egyetemisták iránt, de úgy tűnik, csak egy rövid távú csökkenés volt, és a helyzet stabilizálódik.

Beszédes, hogy legkeresettebb végzősöket kibocsátó nyolc egyetemi kar közül mindössze egy olyan akadt, amely nem az informatikai szakirányultsággal függ össze, ez pedig a Comenius Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara. Azoknak az egyetemistáknak szinte biztosan nem lesz gondjuk az elhelyezkedéssel, akik a Közgazdaság-tudományi Egyetem Üzleti Informatikai Karán, illetve a Szlovák Műszaki Egyetem Elektronikai és Informatikai Karán tanulnak.

Szlovákiában  a pilóták keresnek a legjobban. Havi bérük eléri a 3990 eurót (1,4 millió forint). A második helyen a gyógyszerészeti szaktanácsadók állnak, akik havonta átlagban 3755 eurós fizetésre számíthatnak, őket követik az informatikai mérnökök, 3500 eurós bruttó bérrel. Hasonlóan magas bérekre számíthatnak a programozók is, de az ügyvédi állással is jól lehet keresni.