Az orosz Szputnyik V koronavírus-oltás külföldi forgalmazásáért és gyártásáért állami vagyonalap (RDIF) válaszolt azokra a hírekre, amelyek a készítmény késedelmes szállításáról szóltak latin-amerikai és afrikai országokba - derül ki a Moscow Times tudósításából. A RDIF szerint a késések oka az volt, hogy a termelés növelését célzó kapacitásbővítés miatt egy időre le kellett állítani a készítmény (az elsőtől eltérő) második dózisának gyártását.

Ezt a problémát azonban teljesen megoldják augusztusban, emellett szeptembertől elindul a Szputnyik gyártása a világ legnagyobb vakcina-előállító cégénél, az indiai Serum Institute-nál. Ennek köszönhetően megduplázódik a készítmény gyártási kapacitása. Az alap összesen 14 országban működő gyógyszergyártóval kötött megállapodást a Szputnyik V előállítására.

A RDIF ezzel válaszol azokra a panaszokra, amelyek Argentínából, Brazíliából, illetve Guatemalából érkeztek a vakcina késedelmes szállítása miatt. Az orosz oltás viharos története egy évvel ezelőtt kezdődött, amikor az orosz gyógyszerhatóság minden bizonnyal Vlagyimir Putyin orosz államfő nyomására még azelőtt engedélyezte a szer használatát, hogy lezárultak volna a vele kapcsolatos klinikai tesztek.

Néhány hónappal később a Lancet egészségügyi folyóiratban megjelent tanulmány elismerte az orosz tudósok munkáját és a nyugati vakcinákhoz hasonlóan hatékonynak találta az orosz készítményt. Ugyanakkor az európai gyógyszerfelügyelet engedélyezési eljárásán még mindig nem ment át az oltás, főként azért, mert az oroszok nem tudják megfelelően dokumentálni a vakcina szériáinak gyártását.

Nagy bevétel

A Szputnyik - minden gondja ellenére - nagy üzleti siker Oroszországnak - derül ki az RBC üzleti portál elemzéséből. A vámhivatali adatok alapján 2021 első öt hónapjában Oroszország 304 millió dollár értékben exportált oltásokat – egyebek mellett Argentínának, Fehéroroszországnak, Kazahsztánnak, Magyarországnak és Szerbiának. Ez magába foglalja a többi vakcina exportját is - főként sárgaláz és influenza ellen -, ám az adatokat nem sikerült szétválasztani, mert ebben nem volt partner a moszkvai kereskedelmi minisztérium.

Az összehasonlítás mindent elárul a sikerről: 2019 egészében 60 millió dollár értékű volt az orosz vakcinakivitel, amely 2020-ban 70 millióra ment fel. A múlt év első öt hónapjában mindössze 10 millió dollár értékben exportáltak oltást Oroszországból (vélhetően az év hátra lévő részében az influenza elleni készítmények kivitele ugrott meg).

Az oroszoknak akkor sincs okuk szégyenkezni, ha figyelembe vesszük, hogy Kína kivitele ebből a termékfajtából százszorosára, 1,8 milliárd dollárra ugrott idén január-májusban 2020 azonos időszakához képest. Az EU területén működő gyártók kivitelének értéke 6,4 milliárd dollárra nőtt 4,3 milliárdról, míg az USA több mint 1,5 milliárd dollár értékben exportált. Oroszország a Szputnyikra építve akarja növelni súlyát a világ gyógyszergyártásában.

Vakcinakeverés

Az RDIF emellett egy egészségügyi szakmai bejelentést is ígér - derült ki a livemint.com indiai hírportál beszámolójából.

Eszerint hamarosan nyilvánosságra hozzák azokat a vizsgálati eredményeket, amelyek arról tanúskodnak, hogy a Szputnyik V és az AstraZeneca oltása - amelyek azonos technológiával készülnek - jól keverhetőek. Eszerint nincsenek lényeges mellékhatások és jó immunválasz érhető el a két készítménnyel, ha egyiket a másik után adják harmadik oltásnak. Az indiai egészségügyi minisztérium egyébként nem lát gondot a különféle koronavírus-oltások keverésében.