A világ 60 legnagyobb bankja összesen 3,8 billió dollárt fordított a párizsi klímaegyezmény aláírása óta a fosszilis energiahordozók kiaknázására épülő iparágak finanszírozására. Erre a következtetésre jutott egy tegnap publikált tanulmány, amelyet összesen hat klímavédelemmel foglalkozó szervezet támogatásával készítettek - írja a CNBC.com.

A jelentés készítői szerint annak megállapításai elég jól tükrözik azt, hogy a pénzügyi szektor a távoli jövő ködébe vesző hangzatos nettó emissziós célok elfogadásán kívül valójában mit tesznek a klímaváltozás megállításáért. A jövőnk ott van, ahová a pénz ömlik, márpedig 2020-ban ezek a bankok milliárdokat fordítottak arra, hogy beragadjunk a klímakáoszba - mondta Lorne Stockman, a tanulmányt támogató egyik szervezet, az Oil Change International szenior elemzője.

Ennyit az ígérgetésekről

Éves alapon a fosszilis energia finanszírozása ugyan 9 százalékkal esett tavaly, azonban ez a Covid-19-es járvány miatti korlátozó intézkedések keresletre gyakorolt negatív hatása miatt történt. Ennek ellenére is a világ 60 legnagyobb kereskedelmi és befektetési bankja felől a fosszilis energiahordozók kitermelésének finanszírozására fordított összeg 2020-ban magasabb volt, mint 2016-ban, a klímaegyezmény életbe lépésének első teljes évében. Emlékezetes, hogy a korábbi amerikai elnök, Donald Trump az Egyesült Államokat 2017-ben kiléptette az egyezményből, s az ország csak Joe Biden első elnöki napján csatlakozott ahhoz ismételten.

Magyarázkodnak a nagybankok

A három, a fosszilis energiák kihasználását legnagyobb összeggel finanszírozó bank tavaly a JPMorgan Chase, a Citi és a Bank of America voltak, egyenként 42-53 milliárd dollár körüli összegekkel. A JP Morgan a CNBC-nek nem akart nyilatkozni az ügyben, csak utalt arra, hogy vannak kezdeményezéseik a klímaváltozás elleni küzdelem támogatásaival kapcsolatban. Többek között elfogadtak egy pénzügyi kötelezettségvállalást, amelyet a párizsi klímaegyezmény céljaihoz igazítottak, s 2025-ig 200 milliárd dollárt szándékoznak a tiszta és fenntartható finanszírozásra fordítani.

A Citi fenntarthatóságért felelős vezérigazgatójának egyik blogposztjára utalt. E szerint a bank a fosszilis iparágban érdekelt ügyfeleivel első körben azon dolgozik, hogy átlátható jelentéstételi rendszert dolgozzanak ki számukra az üvegházhatású gázok kibocsátásáról. A következő lépésben pedig fokozatosan kiszállnak azok finanszírozásából, amelyek nem felelnek meg az elvárt standardoknak. A lényeg, hogy természetes az érintettségük a világ gazdaságának működésében jelentős szerepet játszó szektorok finanszírozásában, s most az a feladatuk, hogy ezen szektorok átalakulását segítsék, hogy 2050-re a nettó emissziós célok elérhetők legyenek.