Az ukrán haderő még az előző héten vette célba a Dnyeper folyón áthaladó Antonivszkíj hidat, amelyen az oroszok utánpótlást és nehézfegyvereket juttathatnának a déli front legnyugatibb részére. Az útvonal megsemmisítésével nem csak az előrenyomulást rekesztenék meg az ukránok, hanem a túlparton harcoló orosz csapatok menekülési útvonalát is elzárnák - jelentette a Guardian.

Videós felvételek és szemtanúk beszámolói szerint 18 detonáció érte az orosz felügyelet álló Herszonból utat nyitó stratégiai fontosságú hidat, és a képek alapján legalább egy komoly találat érte ami ellehetetlenítheti a nehéz gépek átjárását. A pusztítás jól látható a Telegramra feltöltött műholdfelvételen.

Orosz reakció

Az orosz közszolgálati hírügynökség, a TASZSZ tudósítása szerint a régió vezetésére önkényesen kijelölt kollaborátor Kiril Stremuszov azt mondta, hogy egy híd még áll, csak "több lyukat adtak hozzá" az ukrán lövegek. Az orosz narratíva azt hangsúlyozza, hogy mindez elsősorban a város civil lakosságának életét nehezíti meg, akik előtt a hidat már múlthéten lezárták.

Az orosz média arról is beszámol, hogy a találatokat az amerikaiaktól kapott HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) rakétarendszerrel hajtották végre, de az orosz légelhárítási rendszer jól működött, és hamarosan megkezdik a híd rendbetételét. Az átkelő sérüléseiről és a hajnali találatokról is osztottak meg videófelvételeket Twitteren, bár ezek hitelességét egyelőre még nem lehet igazolni.

Növekvő veszteség

Mindeközben az ukrán védelmi erők szerint már több mint 40 ezer orosz katona veszthette életét Ukrajna február óta tartó megszállásában. A Kreml ugyan csak ritkán közöl adatokat veszteségeiről, azonban a nyugati szakemberek és a hírszerzési jelentések szerint az ukrán adatok nem állnak távol a valóságtól, különösen ha az oroszok harcképességét tekintjük.

Egy halottra tipikusan 2-3 harcképtelen állapotra sebesült katonát szokás számolni, és a nyugati becslések szerint 15-35 ezer között mozoghat az elesett orosz katonák száma. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök további ellentámadásokat ígér, és arra kér minden orosz kapcsolatokkal rendelkező embert, hogy osszák meg az hadserege által közölt számokat, így megkerülve az Kreml cenzúráját.