„A Szövetségi Vámszolgálat nem tesz közzé statisztikát az importról és az exportról. Támogatom ezt a döntést, szerintem indokolt, hogy elkerüljük a téves becsléseket, a spekulációkat és az importtal kapcsolatos ellentmondásokat. Ez egy ideiglenes intézkedés” – idézte az Interfax hírügynökség Vlagyimir Bulavint, a szolgálat vezetőjét, aki szombaton jelentette be, hogy nem teszik közzé ezeket az adatokat.

A vámszolgálat korábban minden hónap első 10 napján közzétette az ország legfontosabb termékeinek import- és exportadatait. Legutóbb márciusban tették közzé a januári adatokat. Az első háború miatt érintett februári hónap adatai így nem lesznek megismerhetők – írja a Reuters.

Az orosz hallgatás miatt sokkal nehezebb lesz felmérni, hogy milyen hatással vannak a kereskedelemre az Oroszország ellen bevezetett átfogó nyugati szankciók. A szakértők szerint viszont így is nagy lehet a baj.

Az orosz import „több tíz százalékkal csökkent márciusban a logisztikai korlátok és a külföldi cégek távozása miatt” – mondta április közepén Makszim Oreskin, a Kreml tanácsadója.

Oroszország a kőolaj, a földgáz, a fémek, a búza és a növényi olajok jelentős exportőre. Közben évente több százmillió dollár értékben importál többek között banánt, citrusféléket és kávét. Az már ki is derült, hogy az orosz boltok egy részében hiány van ezekből: a múlt héten már indiai exportőrökkel próbált tárgyalni a Kreml, hogy legyen száraztészta vagy éppen kávé az országban. 

A hónap elején az orosz energiaügyi minisztérium felfüggesztette a havi olajkitermelési és exportadatok közzétételét, a központi bank pedig leállította a külkereskedelmi és a külső adósságra vonatkozó adatok közlését.