Lengyelországnak lesz a legerősebb hadserege a kontinentális Európában - jelentette ki Mariusz Błaszczak védelmi miniszter, amit a védelmi kiadások folyamatos növelésével érnek el - tudósított a Notes from Poland. A GDP arányában rövidesen három százalékra emelik a hadi kiadásokat, és megcélozták az ötszázalékos arányt, amivel a NATO-ban ebben a mutatóban az élre kerülnének.

Az Ukrajna ellen indított orosz invázió óta egymás után jelennek meg a hírek a lengyel katonaság fejlesztéséről. Dél-Koreától ezer harckocsit és 600 tarack ágyút vásárolnak, az USA-tól pedig 250 használt Abrams harckocsit a tervezett több száz hasonló új tank beszerzése mellé. Emellett drónokat, az ukránok által sikeresen használt HIMARS rakétavetőket és F35-ös harci gépeket is vásárolnának.

Lefőzik a franciákat és a németeket

Összehasonlításképpen megjegyzendő, hogy a német hadsereg összesen 266 nagy csatákra alkalmas tankkal rendelkezik, Franciaország pedig 406-tal, legalábbis a Global Firepower katonai adatszolgáltató szervezet szerint.

A márciusban az ellenzék támogatásával elfogadott új védelmi törvény alapján a hadsereg létszámát a jelenlegi duplájára, 300 ezer főre emelik. Májusban bevezették a fizetett önkéntes katonai szolgálat lehetőségét, annak érdekében, hogy erősítsék a toborzást.

Ezt is érdemes összehasonlítani: a The Military Balance jelentés szerint a török hadsereg létszáma 355 ezer fő, a franciáé 203 ezer, a németé 183,5 ezer. Ezeknek az országoknak a népessége másfél kétszerese Lengyelországénak.