Soha nem látott szankciókról döntött az Európai Unió Oroszországgal szemben, amelyeket az Európai Parlament is egyöntetűen támogat – mondta a testület rendkívüli ülésén Roberta Metsola, az EP elnöke. Az ülésen részt vett az EU részéről Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, csakúgy, mint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Az ülésen bejelentkezett videón Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is. Mint elmondta, ma súlyos csapások érték Harkovot (Harkiv), ami egy barátságos hely, tele van egyetemekkel és fiatalokkal, sok gyerek is meghalt a tüzérségi támadásokban.

Harcolunk azért, hogy Európa egyenjogú tagjai legyünk. Velünk biztosan erősebb lesz az EU. Nélkületek viszont Ukrajna magára marad – mondta, utalva, arra, hogy Ukrajna hivatalosan is bejelentkezett az uniós tagságért.

Bizonyítsátok, hogy tényleg velünk vagytok, hogy tényleg európaiak vagyok.

A kezdeményezést támogatja az EP, a Bizottság is, ahogy egyre több tagállam állt ki az ukránok jelölti státusza mellett, például a magyar diplomácia is.

Nehéz lesz a tárgyalás, az Európai Bizottságnak kell most állást foglalnia Ukrajna tagjelölti státuszáról – mondta Charles Michel. Szimbolikus, és szerteágazó kérdéseket kell mérlegelnie, és helyes, józan döntést kell hoznia - mondta.

Az orosz gáz megvétele a háborút finanszírozza

A felszólalók ismételten kiálltak amellett, hogy hiába a költségek, akár drámai költések mellett is meg kell szüntetni Európa függését a Kreml egyetlen ütőkártyájától, az energetikai ellátásától.

Ursula von der Leyen szerint már egyből történtek lépések, Norvégia fokozta cseppfolyósított gáz szállítását, a tervek szerint felgyorsulhatnak az országok közötti interkonnektor fejlesztések. Egyben az eddiginél is többet és gyorsabban kell fejleszteni a megújuló energetika területén. Von der Leyen szerint minden kilowattóra amit a megújuló forrásokból veszünk, amit ezen a téren költünk, stratégia beruházás, és azt is jelenti, hogy kevesebb pénz jut a Kreml hadi büdzséjébe.

A napokban az EU döntött többek között számos támogatási forrásról is. Jóváhagytak korábban további 1,2 milliárd euró támogatást Ukrajnának, fegyverszállítmányokat, csakúgy mint egy újabb 500 millió eurós kerete, amivel a menekülteket látják el. Az Európia Bizottság megköszönte a határon lévő országoknak, többek között Magyarországnak is a menekültek fogadásért, és kijelentette, hogy Európa a rászorulóknak minden támogatást, lakhatást, iskolázást, munkalehetőséget biztostani fog.

Napok alatt évtizedeket behozott az európai haderő

Az Európai Unió gyorsan lépett, az orosz agresszió azt is megmutatta, hogy sokkal komolyabb, elrettentő erejű haderővel kell rendelkezni az egységes Európának. Ursula von der Leyen szerint a háború indulása óta néhány nap alatt több évtizedes lemaradást hozott be a kontinens.

Ezek a pillanatok, amikor megszületik a geopolitikai Európa

- mondta Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.Putyintól azt tanuljuk, hogy háborúhoz egy is elég, békéhez két fél kell. Ezért kell jelentősen erősíteni eltántorító kapacitásainkat, amelyek eddig nyilvánvalóan nem voltak elég erősek – tette hozzá.

Drága lesz

Von der Leyen, ahogy a többi felszólaló is kiemelte, a szankcióknak az árát az Európai Unióban is viselni kell, ezt azonban elvi alapon fel kell vállalni.

A megfogalmazott büntetőintézkedések alapján nem fogadhatjuk többé a Kreml pénzét és úgy tennünk, mintha ez kötöttségek nélkül járna.

Ez vonatkozik, a városi fejlesztésekre, sportklubokra, az oligarchák jachtjait nem lehet engedni kikötni, nem adhatunk el útleveleket Putyin barátainak

-mondta von der Leyen.

A legkomolyabb, egyelőre még beláthatatlan következményekkel és költségekkel járó kérdés mégis az energetika volt, ami már a háború elindulását megelőzően is komolyan megosztotta az európai államokat. 

 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.