Beperelte egyik régi alkalmazottját az amerikai Pfizer, azzal a váddal, hogy jelentős mennyiségű bizalmas dokumentumot lopott el köztük a vállalat és a német BioNTech közös koronavírus-vakcinájával kapcsolatos adatokat, hogy "megolajozza" állásváltoztatását - írja a Reuters. A dolgozó a Pfizer egyik versenytársához akar szerződni.

A San Diego-i szövetségi bíróságra benyújtott kereset szerint Chun Xiao Li megszegte titoktartási szerződését, miután 12 ezer bizalmasnak minősülő komputeres fájlt exportált, főnöke engedélye nélkül a vállalat falain kívülre. Ehhez saját vállalati fiókját és a céges laptopot használta. Li 15 éven át volt a Pfizer alkalmazottja.

A vád szerint ellopott anyagok között van egy szeptember 24-ei keltezésű dokumentum, amely belső értékelést és ajánlást tartalmaz a Pfizer/BioNTech koronavírus-vakcinájával kapcsolatban. Egy másik áttekinti az amerikai és a német vállalat kapcsolatát, valamint lába kelt egy a rákantitestekkel kapcsolatos prezentáció anyagának is. Li a Xencor vállalathoz akar igazolni, amely egyebek mellett a rákbetegséggel foglalkozik. A Pfizer szerint a versenytársak folyamatosan vadásznak a munkatársaira, ez idén még fokozódott is.

Üzleti titkok miatt nem ismert pontosan, hogy a Pfizer/BioNTech kutatás-fejlesztése mennyibe került, de biztosan nagy érvágást jelentene a cégnek, ha kikerülne a nyilvánosságba az mRNS-kutatásuk. Az OxFam szerint a Public Citizen az Imperial College mérnökeivel közösen végzett számításai szerint a Pfizer/BioNTech vakcina 8 milliárd adagjának előállítása 9,4 milliárd dollárba kerülhetett. A Pfizer egy korábbi közlése szerint a vakcina kutatási és fejlesztési költségei megközelítik az 1 milliárd dollárt, amelyhez állításuk szerint semmilyen közvetlen kormányzati finanszírozást nem vettek igénybe.