A parancs Putyin, Szergej Sojgu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke találkozóján hangzott el - jelentette a TASZSZ hírügynökség a The Guardian cikke szerint.

Putyin a vezető NATO-országok fő tisztségviselőinek Oroszországgal szembeni agresszív kijelentéseire hivatkozott közleményében, amelyben utasította a védelmi minisztert és a vezérkari főnököt az orosz hadsereg elrettentő erőinek különleges szolgálatba állítására.

A lap videót is közölte, amelyben Putyin bejelentette az orosz hadsereg elrettentő erőinek magas harckészültségbe helyezését.

Putyin már figyelmeztette a külföldi országokat, hogy ne avatkozzanak be az ukrajnai inváziójába, mert annak "soha nem látott következményei" lesznek. Légvédelmi rakétákat és más rakétarendszereket telepített Fehéroroszországba, és a Fekete-tengerre telepítette flottáját, hogy megakadályozza a nyugati beavatkozást Ukrajnában.

Az orosz inváziónak már legalább több száz halottja van. Oroszország rakétacsapásokat mért Kijev, Harkiv és más ukrán nagyvárosok ellen, amivel a második világháború óta nem látott széleskörű támadással fenyeget.

Az Egyesült Államok válaszul "elfogadhatatlan" eszkalációnak minősítette a helyzetet - közölte vasárnap Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete. "Ez azt jelenti, hogy Putyin elnök tovább eszkalálja a háborút oly módon, ami teljesen elfogadhatatlan, a tetteit továbbra is a lehető legerősebben meg kell fékeznünk" - mondta Thomas-Greenfield a CBS Face the Nation című műsorának adott interjújában a Guardian cikke szerint.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.