Az orosz parancsnokok és toborzók hónapok óta csendes, de átfogó kampányt folytatnak, hogy újabb emberekkel töltsék fel az Ukrajnában harcoló csapatokat - írja a Szabad Európa.

Az állami televízió hírműsoraiban olyan telefonszámok tűnnek fel, amelyeket az önkéntesek felhívhatnak, hogy információt kapjanak a „különleges katonai művelethez” való csatlakozásról. A törvényhozók eltörölték a felső korhatárt a szerződéses szolgálatot vállaló férfiak számára. A fejvadászcégek honlapjai tele vannak szerződéses katonák számára kiírt állásajánlatokkal, amelyek jövedelmező fizetést és juttatásokat kínálnak.

A tisztviselők állítólag önkéntes zászlóaljakat akarnak létrehozni Oroszország több mint nyolcvan régiójának mindegyikében. A jelentések szerint a magánzsoldoscégek elítélt raboknak felajánlhatják, hogy csökkentik a büntetésüket, ha cserébe jelentkeznek az ukrán frontra. A hadköteles sorkatonákat, akiket tilos harcba küldeni, arra kényszerítik, hogy a szolgálat meghosszabbításáról szóló szerződést írjanak alá.

A Kreml és a védelmi minisztérium azonban egy dolgot nem hajlandó megtenni: általános mozgósítást hirdetni, mert ez szétzúzhatja azt, hogy az orosz társadalom hallgatólagosan elfogadja a Kreml háborúját és kinyilvánított céljait - hívja fel a figyelmet a nemzetközi hírportál.

Mozgósítás helyett megemelik a hadsereg létszáma

Augusztus 25-én ugyanakkor Vlagyimir Putyin elnök egy kisebb – de következetes – lépést tett, hogy az oroszokat még mélyebben bevonja a háborúba. A Kreml honlapján közzétett rendeletében előírta az aktív szolgálatot teljesítő katonák létszámának növelését. Az elnök szerint 13 százalékkal, azaz 137 ezer katonával összesen 1,15 millióra kell duzzasztani a fegyveres erők létszámát.

A Kreml legnagyobb gondja az ukrajnai háborúban jelenleg az állomány – mondta Oscar Jonsson, a stockholmi Svéd Védelmi Egyetem kutatója. Ezzel egyben el akarják kerülni az általános mozgósítást.

Az emelésben meghatározott létszám – 137 ezer fő – megfelel a normál békeidőben kétévente beköszöntő, két behívási ciklus paramétereinek - mondta Jonsson. Az orosz törvények szerint minden 18 és 27 év közötti férfi köteles egy évet a hadseregben szolgálni. Két sorozási időszak van – egy tavaszi és egy őszi –, amikor jellemzően körülbelül ennyi embert soroznak be.

Az emeléssel a fegyveres erők teljes katonai és civil állománya több mint kétmillióra emelkedik. A növekmény azonban csak új katonák felvételéből származik majd, és nem extra polgári állományból.

A február 24-i inváziót megelőzően nyugati elemzők az orosz fegyveres erők teljes létszámát 850-900 ezer főre becsülték, bár a megadott létszám hivatalosan egymillió fölött volt. A háború előtti hírszerzési elemzések szerint Oroszország összesen mintegy 170 ezer katonát telepített az ukrán határokhoz közeli régiókba az inváziót megelőzően - írta a Szabad Európa.