Nem sokkal az Ukrajna ellen indított orosz agresszió kezdete után kapott parancsot a francia Clement Torrent mérnök-ezredes arra, hogy katonáival építsen fel egy ezer fő ellátására képes bázist a NATO keleti frontvonalán, Oroszországgal szemben. Hat hónapot kapott arra, hogy Románia kellős közepén, az erdélyi Nagysink községben létrehozzák a támaszpontot. A Bloomberg riportja szerint gőzerővel folyik a munka és év vége előtt be is fejezik.

A parancsnok kétszáz fős francia, belga, holland csapatot irányít, és a nagy fagyok beállta előtt el akarja végeztetni a munka nagyját. Nagysink (Cincu) egyébként 260 kilométerre fekszik Bukaresttől. A bázist úgy tervezik, hogy rövid idő alatt ezerről ötezer fősre legyen bővíthető.

A helyiek nem bánják, hogy NATO-katonák érkeznek a lakóhelyükre, ugyanis a község meglehetősen szegény. Akinek van munkája, az átlag 3500 lejt keres (290 ezer forint) havonta, de a többség némi agrártevékenységből és állami segélyekből él.

Jobb későn, mint soha

Az Ukrajna ellen indított orosz invázió egy csapásra ráébresztette a NATO vezetőit, hogy elhanyagolták a katonai szövetség déli szárnyának megerősítését. Nem vették komolyan azokat a figyelmeztetéseket, amelyeket a 2008-as orosz-georgiai háború, majd a Krím félsziget 2014-es orosz annektálása után kaptak. Az oroszok Európa legszegényebb, viszonylag gyengén védett régiójában láttak esélyt befolyásuk kiterjesztésére.

Az elmúlt években az orosz hadsereg erősítette jelenlétét a Fekete-tenger környékén, beleértve ebbe a szárazföldi csapatok telepítését, a légvédelem modernizálását és a flotta korszerűsítését. Ez a térség a kiindulópontja az orosz befolyás erősítésének a Közel-Keleten, illetve még távolabb Afrikában – mondja Iulia Joja a washingtoni Middle East Institute kutatóintézet igazgatója.

Adódott Románia

Románia elhelyezkedésénél és tradicionális oroszellenes irányvonalánál fogva megfelelő helyszínt kínált a bázis létrehozásához. A 19 milliós országnak 640 kilométer hosszúságú közös határa van Ukrajnával, és már a háború előtt is ezer NATO-katona állomásozott a területén. A román történészről elnevezett Mihail Kogalniceanu katonai bázis a Fekete-tenger partján logisztikai tranzitállomásként szolgál a katonaságnak.

A Nagysinken épülő bázis alapvetően francia irányítás alatt áll majd miután átadjak. Szakértők szerint létrejötte egyszerre jelzi a NATO keleti tagállamainak felértékelődését és a katonai szövetség stratégiai gondolkodásának változását. A francia parancsnokok nem mulasztják el hangsúlyozni, hogy az embereik lesznek azok a francia katonák, akiket a legközelebb vezényelnek egy konfliktuszónához.